I samarbeid med Det norske blåseensemble har Fargespill Østfold denne uken hatt forestillinger for elever på dagtid og for alle på kvelden.

HA var til stede torsdag kveld, og ble imponerte av hva vi så og hørte.

Konseptet stammer opprinnelig fra Bergen, men har nå blitt godt forankret i Halden gjennom arbeidet til Dina og Ove Billington.

-Det er ungdommen selv som sier til oss hva de vil synge og fremføre, forteller Ove Billington til HA.

Fullproduksjon

Fargespill på Brygga kultursal er en såkalt full produksjon. Hvor det har blitt produsert 25 konserter landet over, er det til nå bare 9 av de som er av så stort omfang.

Sammen med Det norske blåseensemblet har Ove Billington vært med på å komponere nyskapninger basert på sanger fra en rekke land. Sudan, India og flere arabiske land har det blitt hentet inspirasjon fra.

Bildeserie

BILDER: Fargespill Østfold 2019

Lange forberedelser

- Vi har holdt på siden august i fjor, utdyper Ove Billington som videre forteller dette har vært et helårig valgfagprosjekt på linjen sal og Scene ved Rødsberg skole.

Elever fra Risum og Strupe ungdomsskole har også vært med siden januar. Ungdommene har ukentlig holdt på med dans og kor.

Fargerik

En av kveldens kanskje mest fargerike personer, Safia Abdi Haase, var overbevist om at Fargespill var svært viktig for unge mennesker. Hun har sammen med ungdommen vært en del av Fargespill-prosjektet.

- Alle i Norge vokser opp med barn fra andre land rundt seg. Fargespill er med på å forebygge fremmedfrykt og rasisme, sier Safia til HA.

Praktfullt

Kveldens konsert var blendende fargerik, både symbolsk og visuellt.

Med toner inspirert av alt fra vuggeviser, Bollywood og hip-hop, var spekteret enormt.

Dansene var også spennende koreografert, og til tider imponerende vågale.

Mange av kveldens solister brakte sine egne historier inn i sangene. Det ble sunget på mange forskjellige språk, hvor det var et unisont kor som sang på flere tunger enn de fleste gjør i løpet av en levetid.

Arrangementene var ofte en kombinasjon av norsk og utenlandsk. En inkluderende tvetydighet, men også en god understreking av konsertens budskap.

Ros fra ordføreren

Ordfører Thor Edquist overrakte en velfortjent bukett til prosjektleder Dina Billington, som  videreførte gesten til alle som hadde deltatt i arrangementet.

Sceneteppet har gått ned og det er et begeistret publikum som har forlatt Brygga kultursal. Det er almenn kjent at premierenerver ikke er noe å dra lett på, men alt i alt var dette noe deltagerne stolt  kan ta med seg videre. Et ærverdig forsøk, på å gjøre vår lille klode litt mer fargerik.

Fargespill Østfold har sin andre åpne, oppsetning i kveld klokken 18:00. Men også denne forestillingen er utsolgt.