Gå til sidens hovedinnhold

En stressfri adventstid

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er ganske sikker på at de fleste opplever adventstida svært ... forskjellig.

Trodde du jeg skulle si stressende? Nei, det har vi vel sluttet med? Det fører jo ikke noe godt med seg. Man får ikke gjort mer enn det man får uansett. Gjerne mindre vil nå jeg mene. Adventstida er jo egentlig ikke så annerledes enn andre tider? Vi har jo vaska gulvet. Opptil flere ganger tidligere i år. Det sitter liksom i kroppen. Moppeføringen altså. Vi burde vel også ha børi ved allerede? Litt sent å begynne med det midtvinters, når kulda setter inn. Da bør den ha ligget til tørk noen uker.

Handle julemat

Jeg for min del har vært i butikken både en, to og tre ganger om dagen i hele år, så jeg vet sånn ca. hvor jeg finner poteter, grønnsaker, julesylte og tre nøtter til Askepott. Det eneste du bør tenke på, er å kjøpe inn litt mer enn vanlig hvis du er så heldig å få gjester på besøk. Jeg har faktisk klart å sende inn bestilling på pinnekjøtt og litt andre godsaker på e-post allerede. Gjorde det for sikkerhets skyld i arbeidstida. Siden jeg allerede satt der foran skjermen. Bare å svinge innom disken fredagen før jul og plukke opp ferdig parterte stykker.

Og, du MÅ jo ikke dra til Sverige. Din lojale og lokale kjøpmann er både nærmere, ofte mer imøtekommende, mindre utsatt for kø og ganske nyttig i det lange løp. Ta vare på hen i julestria også. Det kommer alltids en kald og blå mandag. Se på det som en julegave til både deg og kjøpmannen.

PROFIL: Frank Skovrand

Artist, kontorsjef i barnehagenett.no

Lage julemat

Dette burde jo også gå som en lek nå. For dem som ikke har like mange år bak kjøkkenbenken som undertegnede, så frykt ikke. Influensere, gravende journalister og andre mer eller mindre nyttige alver overøser oss jo med oppskrifter og framgangsmåter både i videoformat, bildekollasjer og sider både opp og ned. Det er tips både for dem som vil spare, dem som vil fråtse, dem som vil slutte med kjøtt, gluten eller laktose, dem som vil slutte med jul, dem som vil begynne med yoga, dem som ikke feirer jul og bare spiser som vanlig, og til alle oss andre som bare fortsetter å fortsette som før. Det vanskeligste er kanskje å velge hvem du skal velge å bli influert av.

Baking av ett til sju slag

Se starten på avsnittet over.

Baking med barn

Dere som har barn, har jo muligheten til å ta dem med på et julebakeverksted. Enten hjemme på kjøkkenbordet eller på kjøkkenet til noen andre som også har barn eller barnebarn. De siste er å foretrekke hvis du allerede har unnagjort julevasken. Det behøver ikke å bli stressende i det hele tatt. Blås i resultatet, og ha det gøy underveis. Blir det ikke fint, flott og/eller spiselig, så kommer det sikkert noen fra et lokalt håndballag på døra med noen bokser du kan kjøpe. De bruker å være helt greie, og pengene går uansett til en god sak.

Gaver

Det er jo alltid utfordrende. Hva skal man gi i gave til dem som allerede har det de trenger? Det minst stressende er å gi gaver, eller penger, til dem som faktisk trenger dem. Veldig hyggelig for dem som får gavene, og ofte en følelse av indre ro til de som gir. Det er mange der ute som hjelper til med å delegere, hvis det er få i omgangskretsen som befinner seg i kategorien. Så kan du ev. kjøpe en pakke med sokker og/eller underbukser til oss andre. Det trenger i alle fall jeg, siden de har en tendens til å forsvinne. Hvis noen andre blir glad for gaven jeg egentlig skulle fått, så blir jeg også glad.

Barna skal selvfølgelig få noen gaver å kose seg med da. Men de færreste har vel en halv skoleklasse på handlelista. Forutsatt at man har barn som slipper å bli utsatt for 24 julemagidempende småpakker i tiden fram til den store dagen, så skal vi vel komme oss gjennom handlegata med noenlunde intakt puls. Dessuten klarer som regel de fleste barn seg med godt under halvparten av det de får. Oftere og oftere blir også barna glade for at noen andre får gaver istedenfor dem selv. Noen andre som kanskje gruer seg litt til jul. De kan jo med hell få den andre halvparten. Men det er kanskje greit å bli enige om det på forhånd. Forventninger er hardt å kjempe mot.

Også her. Du MÅ ikke til Sverige. Ei heller ut i det store kalde internettet. Din lojale og lokale kjøpmann er som nevnt både nærmere, ofte mer imøtekommende og ganske nyttig i det lange løp. Ta vare på hen i julestria også. Det kommer en kald og blå mandag, og da er døra låst og gardina nede.

Pakkekalender

I rest my case. Hvis du fortsatt synes dette er en god og bærekraftig idé, så kan jeg ikke hjelpe deg.

Kommentarer til denne saken