Det var trist i dag å lese i HA at Svein Hansen er død 95 år gammel. Han utgjorde sammen med Kjell Gundersen, Oddmund Magnussen og Odd Jørgensen den berømte Halden-fireren i Halden Roklub: På 1950-tallet nærmest raserte de premiebordene og var uslåelige her til lands i en 12-års periode.

Han var med å vinne en rekke NM gull og kongepokaler, men som han selv sa:

- Aller størst var det å ro inn til sølvmedalje i EM 1953.

Han rodde også toer og åtter for klubben og håvet inn edelt metall også der. I åtteren kvalifiserte de seg til og med til OL i Helsinki 1952, men en svært omdiskutert avgjørelse av Roforbundet kom senere og hindret dem i å delta.

Jeg ble kjent med Svein i fjor i forbindelse med at jeg skrev idrettsboka «Haldens helter». Han ble en viktig kilde i kapitlet om Halden Roklub.Svein bodde alene i eneboligen sin i Ryfjeldveien. Da jeg i fjor for første gang var hjemme hos 94-åringen hadde han nettopp klippet plenen. Noen dager senere hentet jeg ham i bilen for å treffe ro-kompisen Odd Jørgensen. Han hadde da hatt sin daglige treningsøkt i husets trimrom.

Han var på tross av alderen i god fysisk form, hadde en hukommelse som en elefant og var flink til å formidle. Det ble en minnerik og engasjerende prat med de to veteranene. Med stor innlevelse fortalte Svein fra den utrolige spennende finalen i EM. Haldenserne hadde først slått ut storfavoritten Tyskland i semifinalen for deretter å kjempe om gullet i finaleløpet. De halte inn på Danmark som vant, men kom tre sekunder for sent i mål. Dermed endte det med sølv.

Svein hadde resepten på hvordan man lykkes i kapproing:

- Teknikken handler om å sette en åre i vannet og ikke fire. Så nøyaktig må samspillet være, hevdet han.

Svein Hansen ga en levende skildring om sine år i Halden Roklubb. Han fortalte fra sin spennende karriere om trening og utvikling i klubben. Sjøl hadde han i elleve år vært leder i klubben, og det store engasjementet for HRK beholdt han i årene som fulgte.

Han hadde et hjertesukk: Han savnet en utgivelse av en egen bok om Halden Roklub hvor utvikling, historier og prestasjoner kunne samles mellom to permer. Han satte imidlertid pris på den plassen roklubben har fått i «Haldens helter», hvor han sjøl har vært en viktig bidragsyter, både gjennom sine erindringer og utlån av bilder.

Svein Hansen vil bli husket som en av Haldens store idrettshelter.