Gå til sidens hovedinnhold

En skole for alle

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I iveren etter å finne andre løsninger enn den planlagte utbygging av ny skole på Os, skrivernå noen at det jo ikke har noen hast med å få en ny sentrumsskole universelt utformet.Stortinget gir jo oss ikke noe lovpålegg om å gjøre dette innen 2025, så da kan vi visstnok ta det hele mere med ro.

Men dette blir galt. Helt galt. Vi er allerede på overtid. Skolen skal være for alle og burde vært slikt utformet for lenge siden. Det er regjeringens visjon. Det samme sier også Halden kommune i sin strategi for universell utforming: «I Halden skal det arbeides aktivt og målrettet for utvikling av et universelt utformet samfunn, der alle kan delta på en likeverdig måte.» Aktivt og målrettet – ikke passivt og utsettende.

Det er heller ikke slik som Jens Bakke skriver (28. juni) at «Tilbake står uforpliktende formuleringer og krav.» Nei, i dagens lovverk stiller både Arbeidsmiljøloven og Opplæringsloven krav om tilrettelegging for alle med særskilte behov til undervisningen eller bygningsmessig utforming. Videre sier Likestillings- og diskrimineringslovens § 17 at «Offentlige og private virksomheter rettet mot allmennheten har plikt til universell utforming av virksomhetens alminnelige funksjoner.» Et skolebygg skal derfor være utformet «slik at virksomhetens alminnelige funksjoner kan benyttes av flest mulig, uavhengig av funksjonsnedsettelse.»

Vi kan derfor ikke nå planlegge å utsette en universelt utformet sentrumsskole. Dette er ikke noe vi kan vente med og ta senere når vi synes det passer bedre. Derfor har også Halden KrF programfestet at vi skal «Arbeide aktivt for å nå visjonen om å være et universelt utformet samfunn innen 2025. – Motarbeide ulike former for diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne.» Derfor må vi få en universelt utformet sentrumsskole nå.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.