Halden er en rik by. Jada, jeg vet at kommunekassa har vært skranten i mange år, og at vi må stramme inn både her og der. Vi skal snakke mye og høyt om manglene, og vi skal diskutere hvordan vi kan bøte på manglene. Men vi må også huske på å være glade for det vi har!

Og i denne byen er vi rike på kultur. En av de virkelig flotte kulturinstitusjonene vi har i denne byen, er Det Norske Blåseensemble. Et vanvittig kult orkester!

Da jeg flytta hit til Halden tok det litt tid før jeg skjønte at Blåseensemblet drev med mer enn Händel, Bach og Oscar Borg. Mye mer. Blåseensemblet har minst atten bein å stå på, og alle står like støtt. Overraskende mange jeg snakker med vet ikke om alle disse beina.

Dessuten er det en del folk som synes Blåseensemblet er litt småskummelt. Kanskje til og med såpass skummelt at de ikke tør å gå på konsert. «Tenk om jeg klapper på feil sted», sier de kanskje. Eller «jeg vet ikke hva jeg skal ha på meg». Men sånn trenger man ikke å tenke.

Akkurat som Opera Østfolds utendørsopera på festningen er for alle, er Blåseensemblet også for alle. Det finnes ingen kleskoder, eller krav til adferd – ja, annet enn helt standard konsertadferd da. For ordens skyld mener jeg da ikke å skravle høylytt mens musikerne spiller. Det finnes jo en del folk som synes at konserter kun skal utgjøre bakteppet for egen skravling.

Mer om det en annen gang, og tilbake til saken: Her er noen eksempler på hva det eminente Blåseensemblet kan finne på, i tillegg til (og absolutt ikke til forkleinelse for) Grieg, Händel, Mozart og Oscar Borg:

De spiller på Fargespillkonsertene. Med over hundre barn på scenen foran seg begir blåserne seg ut på alt fra barnesanger fra Kenya til norske folkelåter og balkansk rap. De spiller så det går kaldt nedover ryggen på oss på Opera Østfolds operaforestillinger på Place d’Armes. De spiller sanntidsmusikk. Jeg skrev ikke feil, det heter faktisk sanntidsmusikk. Dette er improvisert, klassisk musikk som skjer i sann tid. Uten noter. Ingen konsert er lik! Neste gang den meritterte og sinnsykt dyktige tyske pianisten Michael Wollny kommer til Halden for å spille sanntidskonsert med Blåseensemblet bør dere ta dere en tur, det er en fantastisk opplevelse.

"En av de virkelig flotte kulturinstitusjonene vi har i denne byen, er Det Norske Blåseensemble. Et vanvittig kult orkester!

Foruten å holde gratiskonserter innen popsjangeren for haldenserne på sydsiden for hver sommer, spiller Blåseensemblet også annen, egenarrangert pop. Ensemblets trompetist, Stian Aareskjold, arrangerte en hel Frank Zappa-konsert for brass og slagverk som ble så bra at Zappas sønn Dweezil dro på Europa-turné med Blåseensemblet for å spille Zappa med blåserne. Så flinke er faktisk musikerne i ensemblet. Og alle er de dyktige på hver sine felt.

Dessuten byr ensemblets musikere på seg selv. De drar ut i byens barnehager i dyrekostymer og spiller fletta av både barn og voksne. Apropos fletter: Har du sett en ku med fletter spille trombone før? Jeg håper du en gang får se en av Blåseensemblets barnehagekonserter. Barn er et nådeløst publikum, men jeg har sjelden sett et så hylende og entusiastisk publikum som da Blåseensemblet besøkte Skogkanten barnehage med fem blåsere og én perkusjonist.

Blåseensemblet reiser verden rundt og spiller på store scener for fulle saler. De spiller inn plater, de inviterer verdensstjerner til å spille med seg i kultursalen, og de gir oss tårer i øynene i Busterudparken på 17. mai.

I mars i fjor måtte Blåseensemblet snu seg rundt og tenke kreativt. Foruten å by på en rekke, flotte digitale konserter i løpet av koronaåret, har de brukt denne våren på å spille inn et knippe små og store konserter som skal presenteres i en digital festival til høsten. De har gjort innspillinger på festningen, på Rød Herregård, i Fredrikshalds Teater, i Arbeidersamfundet og i kultursalen. Dette kan dere glede dere til!

Alt dette og mye mer gjør Det Norske Blåseensemble. I en tid der de årlig ble truet med nedleggelse, maktet de å redefinere seg selv som sivilt ensemble, og skape en ny og spennende fremtid med egne hender. Musikere og administrasjon jobbet knallhardt for å forsvare sin eksistens, og i dag kan vi nyte resultatet: Et vanvittig allsidig ensemble, fylt til randen med dyktige og engasjerte musikere.

Til høsten kommer boka. Den store boka om Blåseensemblet. Sammen med forfatter Roger Prang har tubaist i ensemblet Roger Fjeldet satt seg fore å fortelle historien om det militære orkesteret som ble et sivilt blåseensemble. Den boka gleder jeg meg til å lese. I mellomtiden skal jeg gå på konserter. Det bør du gjøre også! Og så synes jeg vi skal være glade for at vi har Blåseensemblet her i Halden.