Gå til sidens hovedinnhold

En ny asylpolitikk nå!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hadde du godtatt det om barnet ditt ble systematisk underernært? Om barnet ditt ikke fikk den oppfølgingen det hadde krav på? Om barnet ditt råtnet vekk bak lukka dører, uten fritidsaktiviteter, skole eller visshet om en trygg fremtid?

Svaret ditt er antakeligvis nei. Men slik er det for barn i norske asylmottak. I Norge forteller 9 av 10 asylsøkere at de ikke får nok eller næringsrik mat. Der norske barn er under barnevernet frem til fylte 18 år, er asylbarn under UDI fra de er 15, der kompetansen og oppfølgingen er mangelfull. Asylbarn med endelig avslag har ikke rett på videregående skole, og barn på asylmottak har sjelden gode fritidstilbud. Det å ikke vite om man får bli eller om man vil bli returnert til krigssoner, gjør det umulig å planlegge fremtiden, eller å vite om man har en fremtid i det hele tatt.

Barnekonvensjonen slår fast at man er et barn frem til fylte 18 år, og at forskjellsbehandling av barn på bakgrunn av etnisitet o.l. er diskriminering. Derfor kan den norske stats behandling av asylbarn ikke betegnes som annet enn diskriminering og statsrasisme. Barn er barn, uavhengig av hvor de er fra, hva de tror på eller hvem foreldra er. Når det norske samfunnet selektivt velger å nekte enkelte barn en trygg oppvekst, er det vårt ansvar å stå opp for disse barna og si ifra!

Vi krever at diskrimineringen av asylbarn opphører, at ansvaret for barna flyttes fra UDI til barnevernet, at også asylbarn får lovfesta rett på videregående skole og at returneringa av barn ved fylte 18 år tar slutt. Den norske stats rasisme må ta slutt, og vi krever en solidarisk asylpolitikk der hensynet til barns rettigheter blir ivaretatt! 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.