Gå til sidens hovedinnhold

En kunstner er borte

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eva Margrethe Falch Andersen har lukket sine øyne for siste gang – i en alder av 94 år.

Hun kom inn i mitt liv på sin alders høst, men avslørte umiddelbart at hun var en dame som ga inntrykk og etterlot avtrykk. Opprinnelig fra Rishaugen på Idd, men med radius langt ut over dette elegante arnested.

Eva Margrethe var et meget allsidig menneske. Hun var en kreativ estetiker – av den sort det ikke finnes for mange av. Alt hun rørte ved røpet god og sikker smak. Hun malte de fineste bilder – og broderte duker og puter det gikk gjetord om. Alt på frihånd. Allikevel var det nok hennes lek med stoffer av ypperste kvalitet, som gjorde henne kjent utenfor Haldens grenser. Hennes arbeider ble ettertraktet hos Oslo fineste butikker.

På kunstsiden hadde hun gode sparringpartnere i Inger Marie Minge og Eva Skofterud. Sammen utgjorde de en venninnetrio, som inspirerte hverandre. Eva Margrethe hadde også det lokale husflidslaget som sitt virke. Hennes kreativitet og manglende evne til å telle timer gjorde henne til en betydelig kulturfaktor i Halden.

Hun var musikalsk langt inn i sjelen. Ja, selv som godt gammel, elsket hun jazz – og dukket opp der god musikk var å finne. Når man snakket med Eva Margrethe, så merket man at hun hadde radaren på. Hennes evne til å snappe opp detaljene var formidabel.

Livsgleden beholdt hun svært lenge. Da hun fylte 90, inviterte hun venner til Fabian på Torvet og Laholmen i Strömstad. Det skulle være lystige lag for en lystig dame. De siste par årene i hennes liv ble strevsomme. Angst og depresjoner gjorde hennes hverdag tung og slitsom. Hun trengte å få hvile. For vennene var hun et eventyr i all sin mangfoldighet.

Jeg er takknemlig for å ha opplevd Eva Margrethe.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.