Vi skal snart åpne tusenvis av pakker, gitt med kjærlighet og omtanke. For meg ligger ikke de største gavene under juletreet, de finnes kun i våre hjerter.

Det er mange som gjør en fantastisk jobb i denne høytida, selv om dette året er mer utfordrende enn noen gang. Faktisk er det mange mennesker som gjør mye for andre gjennom hele året. Unike sjeler som stagger egoismens kraft, setter seg selv til side for å hjelpe andre fram. Dere fortjener alle de beste gaver!

Under mitt juletre i år, finnes en spesiell og verdifull pakke. Den har jeg spart på lenge, ventet på rette anledning til å dele den ut. Siden gaven kun inneholder ord, har det blitt en flott tradisjon at den pakkes ut av Halden Arbeiderblad.

«Gavmildhet er ikke først og fremst å gi mye, men å gi på riktig tidspunkt», skrev den franske forfatteren og filosofen Jean de La Bruyère en gang i tiden. Det er ganske så beskrivende for denne mannen som har gitt mye av sin tid til dem som trenger det mest. Selv om fyren har gått ut og inn av fengsel de siste 20 årene, og at vi i fellesskap har prøvd å få flere folk bak murene, så må ingen tro at han har vært min «kollega» med kriminalitet og lange fengselsstraffer. Han har faktisk gjort det helt frivillig.

Tore Ødegård, kjent som bussjåfør, Amcar-entusiast, medmenneske og visitorenes far i Østfold, får min spesielle oppmerksomhet dette året. Du hadde garantert fått denne gaven før eller senere, men siden du har en alvorlig sykdom som gjør framtida usikker, så ble jeg litt inspirert av den danske dikteren Ingeborg Næstved. «Gi meg en blomst mens jeg lever så øyet kan frydes ved den, for øyet mitt ser ei de blomster du legger på kista min hen».

For kort tid siden fortalte du meg noe som gjorde sterkt inntrykk. – Jeg er fornøyd med livet mitt Trond. Se alt jeg har fått opplevd? Barna mine, gutta mine bak murene og livet her i Halden. Kan ikke ønske noe mer, når det er så mange som ikke får oppleve en brøkdel.

Du har en gang beskrevet tre sterke øyeblikk. Det første var da du gjennom Fredrikstad Røde Kors åpnet visitortjeneste i Gamle Fredrikstad fengsel i 2007, og det andre var da du fikk være med på åpningen av Halden Fengsel i 2010 sammen med Kongen, justisministeren, Are Høydal og mange flere. Så var det et stort øyeblikk da dere åpnet Røde Kors butikk Halden, sammen med Halden fengsel i 2016.

Selv om du velfortjent er utnevnt som æresmedlem i Halden Røde Kors, så tror jeg ikke folk helt vet hva som ligger bak en slik heder? Vi har jo noen ganger spøkt om hvem av oss to som har vært lengst i fengsel? Du har i hvert fall gått flere ganger ut og inn av fengselsportene enn meg og det har sin naturlige forklaring. Du har brukt svært mye av fritida din til å besøke sånne som meg. Innsatte som har gjort alt fra biltyveri, bankran til drap. Felles for disse innsatte er at de har lite eller ingen nettverk utenfor murene. De får sjelden eller aldri besøk. Helt til du kommer som en del av Røde Kors og Visitortjenesten.

Jeg vet hvor viktig dette er for dem som aldri får impulser fra utsiden. Som sitter årevis på cella uten besøk, aldri en telefonsamtale eller brev. Den form for isolasjon er skadelig og lite samfunnstjenlig, med tanke på at vedkommende skal tilbake til friheten en dag?

Du kommer uten fordommer, dømmer ingen og vil kun være en nøytral besøksvenn. Tror de fleste kan forstå hvor utrolig befriende et slikt besøk kan være? Årevis bak murene gjør noe med hode, velfortjent eller ei. Jeg vil påstå at dine besøk har forebygget både sykdom og voldelig atferd i framtida. Din innsats har vært usynlig for folk flest, men av stor betydning for vårt samfunn.

Visitorbesøk skjer først og fremst i fengsler med høyt sikkerhetsnivå. Røde Kors prioriterer å besøke de mest isolerte og ensomme av de innsatte. Du har ved flere anledninger invitert meg til å snakke med nye visitorer i Østfold. Det har alltid vært en hyggelig og berikende opplevelse. Du skal vite at jeg har gaven fra kunstneren Eli Hassel og rorbua på Skjærhalden hengende over senga..

Du har gjort så mye annet bra som burde ha vært nevnt, men jeg vet du blir forlegen og på grensen til litt irritert ved for mye ros, så jeg stopper her. Jeg er så ufattelig glad og takknemlig for at våre veier krysset hverandre her i vakre Halden. Du er et forbilde for all frivillighet, du er et medmenneske og en god venn. Og så håper jeg du vet at jeg er veldig glad i deg!

Ønsker meg mange flere kaffekopper med deg og håper du får en meningsfull jul.

Tidligere «vinnere»

Hvert år deler Trond Henriksen ut sin personlige gave gjennom Halden Arbeiderblad.

2015 – Roger Dybedahl

2016 – Sissel Samuelsen

2017 – Øivind Strøm

2018 – «Mandagsdamene» Røde Kors

2019 – «Sammen for Halden» Trine & Leif Kristiansen

2020 – Tore Ødegård «Visitortjenesten»