Hvert år deler Trond Henriksen ut sin personlige gave gjennom Halden Arbeiderblad.

Vi skal snart åpne tusenvis av pakker, gitt med kjærlighet og omtanke. For meg ligger ikke de største gavene under juletreet, de finnes kun i våre hjerter. Det er mange som gjør en fantastisk jobb i denne høytida, selv om dette året er mer utfordrende enn noen gang. Faktisk er det mange mennesker som gjør mye for andre gjennom hele året. Unike sjeler som stagger egoismens kraft, setter seg selv til side for å hjelpe andre fram. Dere fortjener alle de beste gaver!

Under mitt juletre i år, finnes en spesiell og verdifull pakke. Den har jeg spart på lenge, ventet på rette anledning til å dele den ut. Siden gaven kun inneholder ord, har det blitt en flott tradisjon at den pakkes ut av Halden Arbeiderblad.

«Døm ikke folk etter klærne, for noen er fattige utenpå og rike inni, og andre er rike utenpå og fattige inni,» skrev forfatteren Barbra Ring for over 100 år siden. Det er noe som heter at klær skaper folk, selv om det er en sannhet med modifikasjoner. Gode personligheter skinner gjennom de styggeste klær, mens en klovn aldri kan skjule seg bak de vakreste plagg. Det å føle et velbehag med det som omgir kroppen din er en selvfølge. Når man ikke har økonomiske muligheter til å kjøpe klær til seg selv, så får man redusert livskvalitet. Har man i tillegg barn som ikke får det som er forventet av klær i ungdomstiden, så vokser den dårlige samvittigheten, frustrasjoner og ikke minst skammen. Det å bli stigmatisert som nabolagets «lasaron og fattiglus», skulle vært unødvendig med vårt velferdssystem?

Det en stor glede for meg å kunne gi årets oppmerksomhet til et menneske som er sydd sammen av gulltråd. Som tross dårlig helse, gir alt av seg selv til å hjelpe sine omgivelser. Solveig Ingersdatter Eriksen, er en fantastisk person som fortjener den største respekt og annerkjennelse. For hva du har fått til med Klessentralen i Halden, er rett og slett en gave til byen!

Jeg har kjent Solveig siden oppstarten av ungdomsklubben til Kirkens Bymisjon i 2016. Der møtte hennes fantastiske datter opp som en av de første ungdommene. Anniken fikk det vanskelig når hun begynte på videregående og droppet ut av skolen. I samarbeid med Solveig, fikk vi til en løsning på kafeen til Kirkens Bymisjon. Anniken sine utfordringer i ungdomstiden er en indirekte årsak til at vi startet opp «Ung på dagtid» etter TV-aksjonen i 2018. Og når Byparken ble bygd som en arbeidstreningsarena for «Ung på dagtid», så har din tillit og våre relasjoner vært utrolig viktig for at dette ble en realitet. Har mye å takke for, men det er hva du har gjort de siste åra som fortjener noen ekstra flotte ord.

Jeg husker Solveig fortalte om ideen til en klessentral allerede i 2019. Da gikk hun rundt i Halden for å finne egnede lokaler, og da hun delte drømmen i Halden Arbeiderblad, så løsnet mye. Halden kommunale pensjonskasse stilte først opp med lokaler ved den gamle brannstasjonen. Nå får Klessentralen låne flotte lokaler i Garvergata 6, under parkeringshuset til Skofabrikken, så en ekstra varm tanke til pensjonskassa for sitt viktige samfunnsbidrag.

Selv om det var utfordrende å starte opp da pandemien stengte ned det meste, så ga Solveig aldri opp. Hennes pågangsmot og kapasitet kan misunnes av de fleste, ikke minst evnene til å skape engasjement, som kanskje er det viktigste som må gjøres for at drømmen skal realiseres. Solveig klarte raskt å bygge opp grunnmuren med mange gode frivillige. Vet hun har jobbet dag og natt med å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner. Det kan være akutte hendelser hvor huset har brent ned med alle eiendeler, eller når det skjer krisehendelser i familien hvor man må flykte fra alt. Eller alle de menneskene som får hjelp i åpningstiden. Lange køer og tusenvis av plagg vitner om et stort behov for et slikt tilbud.

Foruten alle menneskene som får hjelp gjennom Klessentralen, så vil jeg også fremheve miljøgevinsten som ligger i gjenbruken av tekstiler. I snitt kaster vi i Norge 23 kilo tekstiler hvert år. Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industrier i hele verden. Tekstilforbruket til en gjennomsnittlig innbygger tilsvarer CO2-utslippet fra 2000 kilometer kjøring med en familiebil. I løpet av 20 år blir det like mye som en kjøretur jorden rundt!

Klessentralen er bygget kun på frivillighet. Det gjør at man blir sårbar ovenfor driftskostnader, kontinuitet og utvikling. Jeg er sikker på at Klessentralen er et lavterskeltilbud som kvalifiserer til mange tilskuddsordninger. I Halden finnes det kompetanse som kan hjelpe Klessentralen med gode søknader. Dette vet jeg av egen erfaring er svært ressurskrevende i en ellers hektisk hverdag. Så finnes det noen som kan gi Solveig denne hjelpen, så blir jeg svært takknemlig.

Ellers er det mulig for de fleste av oss å støtte Klessentralen med en hundrelapp på vipps 659 828.

Ha en vakker og meningsfull jul.

Tidligere mottakere:

  • 2015 – Roger Dybedahl
  • 2016 – Sissel Samuelsen
  • 2017 – Øivind Strøm
  • 2018 – «Mandagsdamene» Røde Kors
  • 2019 – «Sammen for Halden» Trine & Leif Kristiansen
  • 2020 - Tore Ødegård «Visitortjenesten»
  • 2021 – Mariann og John Steinar Strøm
  • 2022 – «Klessentralen» Solveig Ingersdatter Eriksen