Emilie (28) før ny sesong: – Her er jeg den med mest erfaring!

NY ROLLE: Emilie Moberg (tv) gleder seg til en ny sykkelsesong, nå som nestor i profflaget Drops. Der er hun lagvenninne med blant andre Elise Olsen - også fra Halden.

NY ROLLE: Emilie Moberg (tv) gleder seg til en ny sykkelsesong, nå som nestor i profflaget Drops. Der er hun lagvenninne med blant andre Elise Olsen - også fra Halden. Foto:

Av

Emilie Moberg ser fram til en ny vår som kaptein og læremester i Drops. Og kanskje viktigst av alt: en helt ny rolle.

DEL

Etter 2017 forlot Halden-syklisten redet i Hitec Products og landet på danske Team Virtu Cycling. Da den danske kvisten knakk etter to sesonger ble det britiske UCI-laget Drops neste stoppested for 28-åringen, skriver nettstedet procycling.no.

Skadefri og ny rolle

I Hitec-tiden tok hun steg for steg. Virtu-oppholdet føltes nok som et lite steg tilbake. Mye på grunn av skader.

Nå ser Moberg fram mot en ny vår.

– Det er klart jeg setter stor pris på å være skadefri. Etter en sesong der det bare er skader hele tiden og du ikke for trent. Det er skikkelig kjipt. Jeg kjenner fortsatt på det. Jeg setter veldig pris på å kunne pushe meg selv så mye jeg vil og ikke må tenke på hva som kan skje. Så jeg ser fram til å gå litt tilbake til litt den rollen jeg hadde i Hitec, sier Moberg til Procycling.

Spesielt 2018 ble tungt med kun 29 rittdager mye grunnet en hjernerystelse som ikke ville slippe tak. 2019 var mindre skadepreget, med en gnistrende Marta Bastianelli som lagvenninne ble det færre muligheter for Moberg selv.

– Det blir helt annerledes. I Virtu var det veldig mange stjerner og jeg ble stort sett satt som hjelperytter. Her i Drops er jeg den med mest erfaring. Det blir en ny rolle med å ta ansvar og lære opp de yngre litt. Det ser jeg fram til. Jeg føler at det er den riktige tingen å gjøre nå i karrieren. Jeg tar den sesongen her så får vi se hva som skjer videre.

Får plass i Flandern

I 2020 er Drops ikke blant de største lagene på kvinnesiden. Under de åtte WorldTeam-lagene befinner det seg en stor gruppe kontinentallag. Her er norske Hitec Products og Drops. På dette nivået er man avhengig av invitasjoner til de større rittene.

Moberg virker fornøyd med det rittprogrammet hun nå har i emning.

– Vi har nesten fått alle rittene vi har ønsket oss, så jeg er veldig fornøyd med det. Det første nå det blir det i Valencia (Vuelta Comunidad Valenciana). Så er det Het Nieuwsblad etterpå og noen klassikere i Belgia. Så har vi fått et WorldTour-ritt i Nederland (Ronde van Drenthe) og Flandern, faktisk. Så det blir kjempestas. Det ser veldig bra ut og jeg gleder meg til en litt annen rolle i nytt lag, konstaterer Moberg.

Jentesamling og Ladies Tour

Før Flandern blir det en tur hjem til Halden for et prosjekt som står hennes hjerte nært.

En jentesamling for potensielle syklister i Halden.

– Det er åpent for alle jenter fra 12 til 20 som ønsker å bli kjent med sykkelsporten, forteller Drops-syklisten.

På sensommeren venter et annet viktig høydepunkt i Norge. Ladies Tour of Norway.

– Jeg håper at jeg vinner ritt igjen og etablerer meg topp ti, helst topp tre, i WorldTour-ritt som passer meg bra. Det er en målsetting jeg har. Og å vinne en etappe i Ladies Tour hjemme i Halden, det er fortsatt en ting jeg ikke har gjort. Jeg har blitt nummer to og tre, men fortsatt ikke vunnet, flirer 28-åringen.

Tror på Elise

Det er ikke bare hjemme i Halden at Moberg blir læremester i år. Også for lagvenninne og landskvinne Elise Marie Olsen blir hun en viktig støttespiller.

– Elise er sterk og har et veldig bra utgangspunkt. Det er klart det er et stort steg fra junior til senior, det husker jeg selv også. De første rittene var det bare om å gjøre å fullføre og klare tidsgrensen. Men jeg tror Drops skal bli en bra start for henne, der hun vil få ritt der matchingen er litt høyere. Så skal jeg gjøre mitt beste for å få det til å bli en bra overgang, sier 28-åringen om snart 19 år gamle Elise Marie Olsen.

Ved sesongens start er åtte av lagets tolv ryttere yngre enn Moberg. De fem yngste er født i andre halvdel av 1999 eller senere. De tre rytterne som er eldre enn Moberg har langt mindre erfaring enn haldenseren har på dette nivået.

– Jeg skal i hvert fall lære dem at de må være tålmodige. Sykling er litt sånn. Du må jobbe lenge og hardt for å komme opp på et bra nivå. Ikke stresse og ha troen på deg selv. Ta steg for steg og se etter mestring i de stegene.

Går «all in»

Læringen begynner 10. februar når Moberg møter sine nye lagvenninner på den første samlingen i Cambrils, ti dager før sesongdebuten i Valencia. Med skadeplagene lagt bak seg og en ro over seg som kun kommer med erfaring er det en Moberg med senkede skuldre som snart tråkker i gang 2020-sesongen.

– Laget har ambisjoner om å steppe opp neste år. Det året her kommer jeg til å ta det som det kommer, forberede meg best mulig og vite at jeg kan gå all inn i år. Jeg har ikke så mye studier og har egentlig bare satset alt i vinter og prioritert syklingen. Jeg kommer til å nyte det her og ta det ritt for ritt.

* HA har fått tillatelse av Procycling til å gjengi dette intervjuet med Emilie Moberg.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken