Gå til sidens hovedinnhold

Følsom nostalgiker

Artikkelen er over 6 år gammel

Norges eldste aktive rockesanger runder 75 års- bøya med tårer i øya. «Elvis has left the building» for lengst, men Tor holder fortet!

– Jo, jeg er en følsom fyr, sier Tor Brynildsen. Vi har akkurat snakket om at 8. januar er det 80 år siden Elvis ble født, og at han da skal synge Elvis-låter – på Siste Reis, selvsagt. Det var visst til å bli litt blank i øya av.

Elvis

Den store helten i livet hans ble ikke mer enn 42 år gammel. Kjærligheten til Elvis har han hatt siden 1954. Siden den gangen han hørte «That's all right mama» på en skurrete kortbølgesending på transistor'n.

75 år
Men det faktum at han selv ble 75 i går tar han med et smil: «So far, so good»! Jeg har helsa, og synger så lenge jeg har glede av det. Det har han!
Det er bare å slippe på ei krone, så renner nostalgien ut av Tor Brynildsen. Han møter til lørdagsgjestintervju i svart skinnjakke og T-skjorte med et svært bilde av Elvis og Johnny Cash i skjønn forening – midt på den lille kulemagen som seg hør og bør en 75-åring.

Ikke Beatles


– For å være helt ærlig med deg; det er ikke laget noe særlig bra musikk etter 31. januar 1959. Storhetstida var fra 1954 og til da. Det var da de store vokalistene med eget band brøt igjennom. Fra 1959 og framover var det liksom gruppene som slo igjennom. Ingen kan måle seg med Elvis, men vi hadde jo også både Fats Domino, Bill Haley, Little Richard og Jerry Lee Lewis, vet du!
– Ikke Beatles, altså ...?
– Åh nei! Det skal være rock'n'roll! Og kanskje crooner-gutter som Frank Sinatra og Dean Martin. Alt det andre fenger ikke på samme måte.

Nostalgisk


– Du er ikke tilfeldigvis litt nostalgisk anlagt?
– Jo, det kan du trygt si!
Og hva passer vel da bedre enn å bo i Halden ...? Med Onsdagstreffet, og Fønix fremdeles levende til stede. Om enn ikke Samfundet ...
– Perfekt! Halden betyr alt for meg!
– Alt? Forklar!?
– Det er hjembyen min. Der er her jeg hører hjemme. Det er her alle de herlige folka bor. Det er her jeg har Ford 62-modell Thunderbirden min i garasjen. Den er unik. Jeg kaller den for babyen min. Er ute og hilser på hver eneste dag. Men jeg slipper den ikke ut hvis ikke sola skinner. Jeg har et eget forhold til den bilen. Faren min kjøpte den ny i 1962. Og solgte den sju år senere. Helt tilfeldig kom jeg over den nesten 40 år etterpå, og fikk tilslaget. Jeg fikk også tilbake de originale skiltene med B 51720. Stas!

Flere ben å stå på


– Jeg er enig i at Halden har tatt vare på nostalgien. Bra! Men jammen har byen blitt mer moderne også. Det er fint at vi har flere ben å stå på.

På gutterommet


Vi kommer ikke utenom begynnelsen; – Jeg ble altså tidlig hekta på Elvis. Jeg og Kai Andersen samla likesinnede hjemme på gutterommet hos meg. Etter hvert ble vi mange, og vi fikk låne lokaler i Samfundet. Vi hadde fanklubber for Elvis, Fats og Bill. Jeg er en beskjeden, rolig fyr, så det var Kai som sørget for at jeg fikk opptre i Samfundet første gang i 1956. Det var første gang det ble sunget rock`n`roll fra en scene i Halden. Det var også Kai som meldte meg på i Østfoldmesterskapet i rock i Sarpsborg. Og der vant jeg!

Rundt i Østfold


– Det var jo stas, og førte til at jeg etter hvert kom i kontakt med Fredrikstad-bandet «Cliftones». Vi reiste mye rundt i Østfold og på Østlandet. Det var rock for alle penga!

Djevelens musikk


Og akkurat det var ikke så lett i starten: – Mange syntes rock`n`roll var djevelens musikk. Kanskje særlig her i byen. Bestemora mi, «Julla», ville ha meg med i Frelsesarmeen, men jeg sto imot. En annen gang traff jeg tanta mi i byen. Jeg hadde en godt synlig papirpose fra Halden Musikkhandel i neven. Tante lurte på hva jeg hadde kjøpt. «Søstrene Bjørklund», svarte jeg. – Åh, de er så flinke!, svarte tante. Men jeg løy, og turde ikke annet. Det lå Elvis i posen, ler Tor godt.
– Jeg er en snill fyr. Det har aldri vært noen rebell i denne rockekroppen!

Holder på


Etter hvert stiftet han familie, og tok en lang pause. Det ble comeback i 1986. Thorkil Lindskog ville ha ham med på en konsert med «The Vanguards». Det ble flere. Pluss plater. Og flere skal det bli. På sensommeren markeres det at det er 60 år siden han startet som artist. 12 låter ble spilt inn live fra konserten i Tistedalshallen tidligere i år.

En empatisk jubilant


– Det visste jeg ikke noe om. Den andre Kai Andersen – han med Atletic Sound-studioet – har mikset og fikset. Det låter utroligst bra til å være live! Synes Tor. Og i går kveld var han med på Folk i Halden i kultursalen på selveste bursdagen.
– Hva har livet lært deg?
– At du skal være ydmyk, og ta hensyn til andre mennesker. Jeg har fått høre at jeg er ganske empatisk av meg.
Sier Haldens «Mr. Rock'n'roll».

Fakta

NAVN: Tor Brynildsen
ALDER: 75 (i går)
BOSTED: Os
YRKE: Pensjonert trykker
FAMILIE: Gift med Brit. To barn. Hege (43) og Frode (42)
BAKGRUNN: Har bodd i Halden hele livet. Var Haldens første rocker med debut i Samfundet i 1955. Ble Østfold-mester i rock i 1959. Er fremdeles aktiv med konserter. Gir ut liveplate neste år.
AKTUELL MED: Fylte 75 år i går.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.