Han ble født i 1933, og vokste opp i Kirkenes, Bjørnevatn, og Sør-Varanger-området i Øst–Finnmark.

– Sør-Varanger var levende, skapende områder å vokse opp i. Disse områdene var rike på jernmalm. Mange unge som Edmund Eide, kom tidlig ut i arbeid i Øst-Finnmark. Det skjedde også en omfattende eksport av jernmalm allerede fra omkring år 1900 fra disse områdene.

Barentshavet og Østisen er rike fiske- og fangstområder som den gang ga unge mennesker, som Edmund Eide mange muligheter for deltakelse i samfunnet, produksjonen og den sosiale utviklingen i landsdelen i Øst-Finnmark.

Men – så ble både Norge og Kirkenes-området angrepet og okkupert av Nazi-Tyskland i 1940.

Og i 1943 – 1945 angrep så den tyske hær fra Kirkenes sovjetiske hærstyrker som var på vei til Norge for å hjelpe Norge med å frigjøre seg fra den tyske okkupasjon.

Edmund Eide var i årene 1943- 1945 12–14 år gammel. På denne tiden erfarte han på nært hold hvordan krigen mellom sovjet (russerne) og tyskerne gikk ut over sivilbefolkningen og barn og ung. Han observerte også transport av soldater, fanger og sårede.

Offisielt skulle befolkningen i Finnmark evakueres sørover for å reddes unna kamphandlingene. Men halvparten av befolkningen ble ikke evakuert. Eide og familien ble igjen bak fronten. Sammen med andre overnattet de i skur, huler og i den store Sør-Varanger tunnelen.

Eide har senere arbeidet som skogsarbeider og skogs entreprenør. Eide var også aktiv innen politikken. Etter krigen var han med i kommunistisk ungdom, og senere var han aktiv i Nei til EU. Han har også vært med i partiet Rødt, hvor han etter hvert ble æresmedlem.

Edmund Eide deltok også gjentatte ganger i Vasaloppet og Birkebeineren. Han var også aktiv for å fremme og styrke skisporten.