Dugnad for oss alle

COVID 19: – Jeg håper og tror at alle vil bidra, og at selv om det kanskje er dritkjedelig å være hjemme, fortsatt klarer å tenke at dette er noe vi alle må bidra med, skriver Amalie Lund i dagens Signert. Foto: CDC, Alissa Eckert

COVID 19: – Jeg håper og tror at alle vil bidra, og at selv om det kanskje er dritkjedelig å være hjemme, fortsatt klarer å tenke at dette er noe vi alle må bidra med, skriver Amalie Lund i dagens Signert. Foto: CDC, Alissa Eckert

Av
DEL

Signert

Fredag den 13. ble alle skoler stengt. Vi skulle nå undervises digitalt grunnet koronaviruset: COVID-19. Det er uvirkelig. Et nytt virus sprer seg rundt i verden, ankommer Norge og blir en såpass stor fare for de utsatte gruppene i samfunnet at skoler og andre steder må stenges. Det har tatt tid å innse at alt ikke er som før når jeg våkner og tenker jeg skal gå på skolen, eller når jeg tar en tur på Tista. Halden er en spøkelsesby.

For min del har undervisningen til nå gått fint, det eneste jeg kanskje ikke er så glad for er at jeg nå må filme meg selv som danser og sende til gymlæreren da det er pensum. Det er mildt sagt litt kleint at jeg må danse i den lille hybelen min, ta opptak og sende. Jeg synes at alle lærerne mine har vært veldig flinke på å legge om undervisningen de er vant med, og utrolig raskt har klart å gjøre det så bra for oss. Tydelig informasjon, gode forklaringer og oppgaver.

Det som er en dårlig side ved at all undervisning foregår over nett, og at veldig mange sitter hjemme hele dagen, er at vi ikke får sosialisert på samme måte som på skolen. Internett er en ganske stor del av livet til generasjonen min, og vi har jo alltid kontakt med hverandre, men man skjønner ikke før noe som dette at det å bare ha internett ikke føles tilstrekkelig. Det føles som at noe mangler selv om alle kan snappe hverandre som før. Det er trist, men disse tiltakene er også nødvendige. Det handler om noe større enn bare oss selv nå. Dette er en felles dugnad for hele landet.

Når jeg ser folk på min alder legge ut på Facebook og andre sosiale medier at korona ikke er farlig for dem, så hvorfor skal de være inne, hvorfor skal de ikke møte opp med alle vennene sine og andre lignende utsagn så blir jeg litt skuffet. Det er utrolig kjipt at man må være hjemme, og ta masse forholdsregler som stadig blir strengere og strengere. Men, igjen, dette handler om noe større.

Alle våre valg vil være avgjørende for å kontrollere spredningen av viruset. Vi er alle ansvarlige, uavhengig av hvor utsatte vi selv er. Å sørge for at antall smittede ikke overstiger kapasiteten til sykehus og andre institusjoner er det viktigste målet nå. Dette er altså grunnen til at vi tar i såpass med tiltak. Hvis vi alle sammen klarer å tøyle viruset til en viss grad så er alt mer håndterbart.

Jada, det er fortsatt dem som drar på hytta selv om de får beskjed om at det vil være en tung sekk på ryggen for småkommunene som må ha kapasitet nok til sine egne innbyggere. Så er det dem som kjører i 130 km/t for å hamstre inn alt som eksisterer av dommedagsvarer på dagligvarebutikkene, + desinfiserende. Man kan jo diskutere i hvor stor grad man egentlig velger å bare tenke meg, meg og meg. Jeg synes at når det ikke engang er noe mangel på varer i butikkene, så blir det for dumt å dra ut og kjøpe alt toalettpapiret. Vi har lest historier, og sett bilder fra folk som forteller om opplevelser de har hatt på butikken hvor voksne dytter unna de gamle for å hamstre. Vi har sett mennesker som er i utsatte grupper som endelig kommer seg på butikken, men blir møtt med tomme hyller og kanskje ikke har muligheten til å dra på butikken igjen dagen etter.

Jeg håper og tror at alle vil bidra, og at selv om det kanskje er dritkjedelig å være hjemme, fortsatt klarer å tenke at dette er noe vi alle må bidra med.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken