Felles for alle vinnerne er at vi kjenner dem godt igjen, og at alle satte stor pris på anerkjennelsen de får ved prisene. For noen ligger det mange års innsats bak hederen, andre er i startgropa på en karriere.

Det var en fullsatt Brygga kultursal som ville hedre kvinner og menn som har gjort bemerkelsesverdig innsats for byen. Disse prisene ble delt ut.

Byggeskikkprisen

Ordfører Thor Edquist bemerket at alle kandidatene til denne prisen er engasjert i hvordan byen utvikler seg og ser ut. Kriteriene i kategorien er at bygget hever den allmenne byggeskikken i byen.

SG Arkitekter, AF-gruppen og Halden kommune fikk prisen for byggingen av Kongeveien skole. Juryen bemerket at SG arkitekter har strekt seg langt i arbeidet, og at de har siktet på miljøvennlige løsninger.

De har latt brukerne, altså lærere og rektor Stø, komme med innspill i prosessen, og funnet fleksible løsninger.

Prisutdeler Erlend Aastebøl bemerket at de også ønsket å gi hederlig omtale til alle de nominerte, som var for restaureringen av rådhuset, Lilletorget, og på Bakbanken.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for humanitært arbeid

- Det er smale grenser mellom kulturell og humanitær virksomhet, sa Kjell Hagen da han delte ut prisen til Dina Nordsjø og Ove Billington for deres arbeid med Fargespill i Halden.

- Det er flott å bli verdsatt for jobben vi gjør, og det inspirerer til å jobbe videre, sa Nordsjø.

Prispengene skal bidra til plateinnspilling av et album i løpet av året.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for næringsliv

Prisutdeler Tom Willy Prangerød introduserte vinneren med å si at dette er et selskap som ble etablert i 1999, og at de har bidratt til å skape 150 arbeidsplasser i denne tiden.

- De har etablert et av Europas mest moderne transportsenter på Svingenskogen.

Han overrakte prisen til Per Puck, som representant for Fredriksten Utvikling og deres utvikling av Svinesund Transportsenter.

- Da vi begynte hadde vi et perspektiv på 15 år frem i tid, så vi gikk litt over planlagt tid, sa han med et smil.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for kultur

Else-Marie Andersen Guldahl begynte å introdusere årets prisvinner med å si at vedkommende startet sin musikalske bane med å spille trommer i skolekorps. Da var det nok ikke mange som tippet på riktig prisvinner.

Men da hun gikk videre til å si at han har vært aktiv på scenen i over 20 år, og har spilt med så å si alt og alle i Halden, gikk nok tankene fort til Omar Østli.

- Jeg blir ikke så lett satt ut eller tatt på senga, men det gjør jeg nå, sa prisvinneren.

HAs ærespris i idrett

HAs sportsredaktør Kristian Bjørnebye snakket om store idrettsprestasjoner i Halden gjennom året, og hvilken patriotisme dette skaper.

Han nevnte naturlig nok cupfinalen i håndball, men også hvordan en liten by som Halden hevder seg til tross for at anleggssituasjonen er bakpå.

Videre introduserte han årets prisvinner som en vaskekte haldenser som vokste opp i Tistedal, har vunnet fem NM-gull, og sammenlagtseier i verdenscup for terrengsykkel. Da skjønte alle at det var snakk om Ingrid Bøe Jacobsen.

- Det er fantastisk at jeg kan holde på med toppidrett på høyt nivå i Halden. Jeg vil takke sponsorer, og mine hovedsponsorer mamma og pappa spesielt, sa Jacobsen fra scenen.

Publikumsprisen

Teknisk ansvarlig ved Brygga kultursal, Ole Martin Nilsson, åpnet med å si at det passerte 200.000 publikummere over terskelen til salen i fjor. Det er mange gjengangere, og flere av dem er å se på andre arenaer også.

Prisen gikk til Terje Vidar Høvik for hans altoppslukende interesse for kulturen. Med seg fikk han gratis inngang på alle arrangement i kultursalen i 2019.

- Jeg håper at jeg kommer til å se mange av dere på konsertene fremover. Jeg har satt stor pris på alt fra Fargespill til Mork gjennom året, og er veldig stolt av denne, sa han.

HAs sang- og musikkpris

HA-redaktør Hans-Petter Kjøge begynte med å si at han ville ha med seg en yngre person til å lese opp begrunnelsen for prisvinneren, og fikk hjelp av Sanne Kvitnes. Etter at hun hadde lest noen linjer, avbrøt Kjøge henne med å si at hun dessverre hadde fått feil tekst.

Siden begynte hun å lese fra en annen lapp.

- Denne personen viste seg tidlig som en kraftfull stemme, og har blitt en trygg og erfaren musikalartist som krever mye av seg selv, leste hun.

Omtrent der gikk det opp for henne - i likhet med publikum - at hun leste om seg selv.

- Nå er jeg helt varm og tom i toppen, sa hun før hun takket moren og faren for å veilede henne, men ikke presse på den musikalske veien hun har gått.

Årets ildsjel

Blant de fem flotte kandidatene, viste deg seg at to knivet om flest stemmer av de 1157 som hadde avgitt sin. Hans-Petter Kjøge nølte ikke unødvendig lenge, men leste til slutt opp Øyvind Strøm som prisvinneren.

- Jeg er helt satt ut, og hadde ikke ventet dette. Så jeg har heller ikke en tale med meg. Men jeg vil takke Sara, kona mi, verdens mest tålmodige. Og så vil jeg takke mamma og pappa, for energien og gleden jeg har arvet etter dem, sa en tydelig rørt Strøm.

Han vil dele pengepremien med Kirkens Bymisjon og Extra giverglede.

Årets haldenser

Ordfører Thor Edquist inntok podiet for å introdusere kveldens siste pris. Kanskje den gjeveste.

Juryen har bestått av ham selv, tidligere ordfører Per Kristian Dahl og varaordfører Anne-Kari Holm.

- Det er mange talenter i denne byen. Prisen kan gå til en person, en virksomhet eller en bedrift, introduserte Edquist.

Så nevnte han noen Halden-høydepunkter fra 2018, som at Blåseensemblet spilte i London, at Comet kan være på vei tilbake i topp, og at Allsang på grensen ukentlig byr på Halden-reklame både på norsk og svensk TV.

Men felles for de alle, er at de trenger pengestøtte til sin virksomhet.

- Det er ett firma som har bidratt i flere tiår, og som gir omkring to millioner kroner til forskjellige organisasjoner hvert år. Det er Kynningsrud AS.

Harald og Pål Kynningsrud gikk meget overrasket opp på scenen for å ta i mot prisen fra ordføreren.

- Vi kom hit i forbindelse med næringsprisen, og hadde ikke en anelse om dette. Vi har ikke forberedt en tale, men vi er veldig takknemlige, sa Harald Kynningsrud.

Med det var også gallakvelden nesten fullendt. Det eneste som gjensto var at ordføreren gikk inn som forsanger til Haldensangen, og salen reiste seg og stemte i.