– Dette miljøet er unikt i Østfold

Nye fjes: eSmart er i sterk vekst og ansatte sju nye ved årsskiftet. Dette er noen av de nye ansiktene i bedriften. Bak: Henrik Erichsen, Tina Skagen og Dang Ha The Hien. foran: Ole Amundsen og Stig Ødegaard Ottesen. Foto: Thomas Lilleby

Nye fjes: eSmart er i sterk vekst og ansatte sju nye ved årsskiftet. Dette er noen av de nye ansiktene i bedriften. Bak: Henrik Erichsen, Tina Skagen og Dang Ha The Hien. foran: Ole Amundsen og Stig Ødegaard Ottesen. Foto: Thomas Lilleby Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

eSmart systems fortsetter å vokse. Rundt nyttår ansatte selskapet sju nye medarbeidere.

DEL

Selskapet på Remmen er i ferd med å bli en liten suksesshistorie, og HA har truffet noen av de nye medarbeiderne.

Tina Skagen fra Fredrikstad forteller at hun nærmest bare har ventet på at det skulle bli en ledig jobb her.

Kommer «helt» fra Fredrikstad

– Dette miljøet er unikt i Norge, og vi har ikke noe som er i nærheten verken i Fredrikstad eller Sarpsborg. Det er derfor jeg velger å pendle så langt, sier hun med et smil.

At det skal være langt å pendle får resten av gjengen til å bryte ut i latter. Det tar hun pent.

– Mannen min jobber dessuten på Nexans, så vi vurderer faktisk å flytte til Halden.

– Vi tar imot alle, vi. Til og med folk fra Fredrikstad og Sarpsborg, gliser de andre.

Men litt mer alvorlig forteller de at det faktisk også er folk fra Malmö som pendler til Halden, og en av de andre nyansatte er Dang Ha The Hien.

– Jeg kommer fra Vietnam og jobber med å ta en doktorgrad. Jeg jobber egentlig for både høyskolen og eSmart, forteller han.

IT-lokomotiv

Noen av de andre kommer ikke like langveisfra, men har bakgrunn fra lokale IT-selskaper.

– Jeg ville jobbe her fordi dette er it-lokomotivet i Halden. Det er morsomt at det skjer noe i nærmiljøet og at man slipper å reise til Oslo, kommenterer Ole Amundsen. Han får støtte av Stig Ødegaard Ottesen og Henrik Erichsen.

– Energibransjen er en av de mest spennende bransjene man kan jobbe i og det gir et godt utgangspunkt for det vi jobber med. Vi har alle en felles tro på selskapet, forteller de.

Kort fortalt jobber de med å utvikle avanserte måleinstrumenter for energibransjen, noe som er helt nødvendig dersom samfunnet skal takle framtidas energibehov.

Alle presiserer at de jobber med kraft og strøm og at it-teknologi bare er verktøyet de bruker.

Overførbart

Erichsen tror at det de utvikler også vil kunne brukes i andre bransjer.

– Det er ikke så stor overgang til for eksempel helsesektoren og vi kan måle vann og vannforbruk, nevner han som eksempler. Det vi gjør danner grunnlaget for komplekse analyser og når man håndterer de analysene vil det omsettes i verdige for kundene våre, forklarer han.

eSmart er en del av den såkalte NCE-klyngen i kunnskapsparken på Remmen. Selskapet har cirka 25 ansatte, og forventer fortsatt vekst.

Administrerende direktør Knut Johansen er fornøyd med de mange nyansatte.

– De beste ønsker å jobbe her, og det er vi selvsagt glade for, sier han.

Milepæl for eSmart

eSmart-direktøren mener selskapet har fått et gjennombrudd i markedet denne uka.

Torsdag undertegnet Halden-firmaet nemlig en kontrakt med Energiselskapet Buskerud.

– Dette er et av landets 10 største energiselskap, og dette er helt klart et gjennombrudd for oss, sier en fornøyd Knut Johansen.

Flere millioner kroner

Han vil ikke si noe konkret om verdien på kontrakten.

– Men det dreier seg om flere millioner kroner. Dessuten er det en verdi i seg selv for oss å komme inn i markedet på denne måten, forteller han.

Fra tidligere har eSmart samarbeid med blant andre Sogn og Fjordane Energi, Hvaler kommune og Fredrikstad Energi, men kontrakten med Buskerud gjør at man nå er inne hos et av de virkelig store selskapene med det Johansen beskriver som verdensledende teknologi.

– Det er en teknologirevolusjon på gang, og eksisterende systemer må byttes. Vi skaper like mye data på to dager nå, som vi gjorde fra tidenes morgen og fram til 2003. Det sier noe om datamengdene vi står overfor, mener han.

eSmart systems jobber med smarte målere for innsamling av data. Først og fremst knyttet opp mot strøm og energimarkedet. Men mye av teknologien vil også kunne overføres til andre markeder.

Slike smarte løsninger er helt nødvendige for å kunne håndtere de enorme kravene til levering av energi i framtida.

Samfunnets viktigste

Administrerende direktør Tore Morten Wetterhus var på Remmen for å signere kontrakten og holde innledningsforedraget på den første store konferansen i det nye simulatorsenteret på Remmen torsdag.

– Det var ikke noen selvfølge for oss å reise til Halden, men det ble det etter hvert, smiler han.

Han sier at kravene til nettselskapene og strømlevering blir større og større.

– Det er samfunnets viktigste infrastruktur, og vi er enormt sårbare for bortfall av strøm. Folk forlanger mer strøm og lavere kostnader. Samtidig skal folk ha apper, lade elbiler, ha nettskyer også videre. Det er svært komplekst, og derfor trenger vi smart og god teknologi. Det gjør at vi kan finne feil lettere, vi kan finne ut av helseskadelig ting hjemme i huset til folk også videre, sier han blant annet.