- Border Collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Torbjørn Brenna i en pressemelding.

- Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg.

"Staffen" på andreplass

På andreplassen havnet Staffordshire bull terrier med 1000 nyregistrerte valper i 2019.

- Dette er en morsom og modig rase, som er med på det meste. Rasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker, sier Brenna.

Det er også viktig å huske at «staffen» ikke lar seg pille på nesa. Dette er veldig sterke hunder, både fysisk og mentalt som ikke vil motstå provokasjon fra andre hunder.

– På tredjeplassen finner vi Labradir retriever med 847 registrerte valper i 2019. Dette er en utmerket og populær familiehund, men den kan være vilter og krevende som valp og unghund. De fleste ser på labradoren som en rolig og sindig hund – og det kan den absolutt bli, men dette krever en konsekvent og god oppdragelse, i tillegg til fysisk og mental trening, sier Brenna

Totalt ble det registrert 26 808 nye valper i Norsk Kennel Klubs registre i 2019.

Topp 10 mest registrerte hunder i 2019

  1. Border collie

  2. Staffordshire bull terrier

  3. Labrador retriever

  4. Golden retriever

  5. Engelsk setter

  6. Norsk elghund grå

  7. Schäferhund normalhår

  8. Bichon havanais

  9. Shetland sheepdog

  10. Pomeranian

Aktive hunder mest populære på landsbasis

Mange av de mest populære hundene er raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt. Hundene på topp 10 listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge.

– For eksempel ser vi at store hunder som labrador retriever og golden retriever på henholdsvis 3. og 4. plass, er på vei tilbake. Disse rasene var svært populære på 80- og tidlig 90-tallet og det kan se ut som at flere ønsker seg denne typen hunder igjen, sier Brenna.

Viktig å gjøre rett valg

– Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess. Det er helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket. Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha en hund, og at man har den tiden og motivasjonen som kreves for å tilfredsstille hundens behov. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man har, sier Brenna.

www.kjøpehund.no har Norsk Kennel Klub samlet informasjon om alt man bør tenke på når man skal anskaffe seg hund. Her finnes blant annet en rasevelger, hvor man kan plotte inn ulike egenskaper, for så å få forslag til hvilken hund som kan passe til ditt liv.

– Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter, sier Brenna.