Det er straks gått en uke siden utflyttet haldenser og journalist Tiril Vik Nordeide grep hansken HA-redaktøren kastet i sin leder om den bekymringsfulle befolkningsutviklingen i byen vår. «Det er sånne som oss kommunen vil skal flytte tilbake, men vi kommer ikke. Halden er rett og slett blitt for lite attraktiv for oss. Jeg hadde heller flyttet til Fredrikstad». Skrev hun.

Rene ord for pengene. Og absolutt på sin plass! Reaksjonene ble som forventet. Dessverre. Til det HA har kalt Jobb nr. 1, og dermed den aller viktigste, så møter Haldens lokalpolitikere budskapet med en øredøvende taushet. Ingen av dem vi valgte inn i kommunestyret for to år siden har noe å melde om det faktum at befolkningstallet synker, og at utflyttede unge mennesker ikke finner Halden attraktiv nok for dem.

Les også

Det er sånne som oss kommunen vil ha, men vi vil ikke komme

Reaksjonene er snarere kommet fra en tidligere ordfører, som ikke lenger er folkevalgt, en rådgiver i kommunen – og fra en kaféeier i 70-årene som har som varemerke å forsvare det bestående i Halden.

Slikt er rett ut sagt litt trist. Det kryr av patrioter og engasjerte mennesker i byen vår. Det er i seg selv helt suverent. Men jeg må gjenta meg selv nå: Halden trenger like mye engasjement rundt hvordan byen skal utvikle seg, som bevaringen av den.

Det er bare det at framtida er mye viktigere enn fortida. Vi kommer ingen vei hvis vi ikke gjør Halden mer attraktiv for de unge. Det er dem som er framtida. Det er deres kompetanse og skattepenger som er viktige for Halden. Det er dem som skal skaffe oss nye haldensere, og som skal sørge for at byen vi er så glade i skal gå framtida lyst i møte. Her har Thor Edquist helt rett. Halden trenger flere unge stemmer!

Mentaliteten som preger Halden har aldri vært mer synlig enn ved kommunevalget for to år siden, og den kostet Edquist og Høyre den politiske makta i byen vår. Nostalgien rundt en gammel sentrumsskole trumfet byutviklingen, og ga et politisk jordskjelv. Edquist så det ikke komme. Nå er han ute av Halden-politikken. I hvert fall på papiret. Engasjementet hans lever uansett videre.

Kardemommeby-stempelet Sverre Stang gir Halden er mildt sagt ikke bærekraftig. Å tro at den lille idylliske småhusbebyggelsen skal lokke menneskene hit er skivebom. Dessverre vitner en slik konservativ tilnærming til en stor utfordring om liten forståelse for yngre generasjoners ønsker, behov og mentalitet.

Når det er sagt; bildet er sammensatt. Det finnes flere eksempler på unge haldensere som kommer hjem. Kanskje særlig når de har fått barn. Da øker behovet for å etablere seg i en mindre by, og da blir Halden mer attraktiv enn det Tiril Vik Nordeide gir uttrykk for. Men budskapet hennes er viktig!

Jeg finner også god grunn til å gjenta at det har skjedd veldig mye positivt i byen vår de siste årene. Ikke minst er byen blitt penere med byhage, elvepromenade og en innsats i Busterudparken som inviterer småbarnsfamilier til å ta den i bruk. Både sommer og vinter. Storsenteret skal åpnes for nytt liv til høsten. Det vil komme hele byen til gode. Og sentraliseringen av kino og bibliotek vil åpne opp for ny bruk av kulturkvartalet. Og aller viktigst; Os-prosjektet er både vedtatt og underskrevet. Her er det bare å sette i gang! Men regninga blir høy. Å bevare Os skole viste seg å bli dyrt. Ikke bare for Thor Edquist og Halden Høyre.

Mye av det ærverdige i Halden er dessverre ikke like ærverdig lenger. Her har vi en jobb å gjøre, og vi er godt i gang. Bare se hvor fine de gamle bygårdene Rådhuset og det gamle hovedkontoret til Saugbrugs på Wiels plass er blitt. Og når Kongegården nå skal bli ferdigstilt, vil det gi et suverent helhetsinntrykk av de gamle bygningene. Det vil bli noe å vise fram!

Les også

Halden må dyrke seg selv

For Mitt viktigste budskap i denne kommentaren er dette: I Halden bør vi bli flinkere til å ha to tanker i hodet samtidig. Det må ikke være sånn at vi bare må beholde og bevare eller bare bygge mange nye svære firkantede kasser i glass og stål. Det går faktisk an å få til begge deler. Vi kan BÅDE bevare OG utvikle. Da må vi også samarbeide. Bedre enn hva vi har fått til hittil.

Halden må vise seg mer konkurransedyktig. Det må vi gjøre ved å la flere få ta del i våre fortreffelighet.

Vi er i gang, men vi har fremdeles en vei å gå.