Gå til sidens hovedinnhold

Det er ungdommens valg!

FRITT ORD

Ved det kommende stortingsvalget er det èn sak som peker seg ut – klimakrisen. Den er ikke satt på dagsorden av min generasjon 60-åringer – men av ungdommen. Det er bra! Og de vil nok stemme derett

Trygve Slagsvold Vedum`s drøm om en regjering kun med Senterpartiet og Arbeiderpartiet taper terreng. På grunn av de mindre partiene på venstresiden. Det synes jeg også er bra. Selv har jeg ikke sansen for èn-saks partier som Miljøpartiet de Grønne. Men gleder meg desto mer over at et parti som Rødt ser ut til å gjøre et historisk godt valg.

I kampen for klimaet har ikke mitt tidligere parti gjennom mer enn 40 år særlig troverdighet. Heller ikke SV synes jeg. Arbeiderpartiet har hatt makten i vårt land etter andre verdenskrig i så ufattelig mange år at dersom partiet ville gjort noe med forurensingen hadde de gjort det for lenge siden. Det skjedde heller ikke noe særlig revolusjonerende med SV i den rødgrønne regjeringen som satt i åtte år.

Jeg har merket meg at ved skoledebatter også her i Halden har de unge vært opptatt av forskjells-Norge. Det synes jeg også er flott.

De 1 prosent rikest i Norge disponerer ifølge offisielle tall rundt 10 prosent av inntektene i landet.

– Det virkelige tallet er 20 prosent, altså dobbbelt så høyt, sier SSB-forsker Rolf Aaberge til forskning.no.

I tillegg betaler de aller rikeste minst i skatt. Det er selvsagt ikke holdbart og ikke slik vi vil ha det. Det kan ikke være slik at en liten del av befolkningen kan velte seg i penger. Det kan ikke være slik heller at private velferdsaktører skal tjene seg feite på det norske helse-markedet eller på f.eks barnehager. Slike ting har de unge skjønt. Dette dreier seg ikke om misunnelse – folk må gjerne ha penger – men alle må bidra ordentlig over skatteseddelen.

Vi har vært heldige i Norge som i tillegg til fisk langs fjorden fra Vestlandet og nordover har hatt oljeindustrien. Det snakkes fra tid til annen om «våre penger» i oljefondet (Pensjonsfond utland). De enorme summene som her er til disposisjon for fellesskapet har de fleste av oss ikke bidratt til. Det har derimot dykkere som utsatt seg for stor fare på 60 og 70-tallet. Oljearbeidere, og i 2019 var det om lag 200 000 direkte eller indirekte sysselsatte i petroleumssektoren i Norge.

Men nå må det ta slutt. Det har FNs klimarapporter slått fast. Det har de unge forstått. Det bør vi andre lære av. Jeg husker selv på slutten av 60-tallet da oljepengene gjorde sitt inntog i mitt hjemfylke Rogaland. Velferden økte. Jevnt og trutt over hele landet. Men nå har vårt land nytt godt av forurensende olje-industri lenge nok.

Det er også særlig gledelig ved denne valgkampen at Listhaugianerne i det reaksjonære Fremskrittspartiet ikke har nådd opp i nyhetsbildet med alle sine ulike fiendtlige utspill mot mennesker på flukt fra sult, fattigdom og forfølgelse.

Jeg håper på et sterkt Rødt som kan holde Arbeiderpartiet i ørene en fremtidig regjering for økonomisk utjevning, miljøpolitikk – og kanskje til og med holde oss unna alle USAs forferdelige kriger rundt om i verden. Ikke så dumt å holde SV i ørene heller.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.