– Det føles egentlig veldig greit. Jeg har vært så forberedt på det, og så det føles riktig. Men det er klart det er rart å si det høyt at man har lagt opp, sier Moberg.

– Jeg er veldig spent på det som kommer nå. Jeg er jo på siste året med masteren nå, og skriver masteroppgave dette året. Så er det å komme i gang med ny jobb. Det er masse spennende og nytt på en gang, sier hun.

– Jeg tror ikke den sykkelen blir stående og støve ned

Hun forteller at hun ikke kommer til å legge sykkelen helt på hylla enda, selv om proffkarrieren er over.

– Jeg tror ikke den sykkelen blir stående og støve ned, sier Moberg og ler.

– Men nå er det bestemt at jeg ikke skal sykle på øverste nivå lenger, sier hun.

I sommer fikk vi se Moberg i Tour of Scandinavia, men da i en annen rolle. Det er noe hun kommer til å fortsette med, og vi får dermed se haldenseren i sykkelsirkuset en stund til.

– Jeg kommer fortsatt til å være med på noen sykkelritt og i sykkelverdenen, selv om jeg ikke skal være med å sykle selv, sier Moberg.

– Jeg håper jeg har vist at det går an satse på idrett

– Kan du trekke fram et høydepunkt i karrieren?

– Det er sykt vanskelig å bare si ett. Jeg må nevne de rittene hvor man har vunnet og det har vært et resultat av laginnsatts, sier Moberg.

Og fortsetter.

– Men selvfølgelig VM i Bergen var en kjempeopplevelse, det å være på podiet i et World Tour-ritt var veldig moro, og seierne jeg har hatt er jo dager som jeg husker veldig godt, sier Moberg.

Det er lett å forstå Moberg, for det er en lang merittliste med mange høydepunkter. I tillegg til det har Moberg vist seg å være en flott ambassadør for Haldenidretten, og hun håper at unge som driver med idrett i dag har latt seg inspirere av karrieren.

– Jeg håper jeg har vist at det går an satse på idrett, og at jeg har økt interessen for sykkelsporten hjemme gjennom å drive med sykling på toppnivå.

– Men også for yngre utøvere i Halden som driver med andre idretter. Det å vite at det er mulig å komme seg ut, og ikke er redd for å teste det ut, sier Moberg.

Hylles

Under Tour of Scandinavia i august, takket hun for seg som proffsyklist. Den gang var det først og fremst et farvel til rittet som hun selv og pappa Roy Moberg etablerte i Halden tilbake i 2014.

I intervjuet etter rittet, sa Moberg at hun ønsket å få med seg et par ritt på slutten av sesongen, hvis kroppen tillot det.

Dessverre har ikke kroppen spilt på lag siden hodeskaden hun pådro seg i Paris-Roubaix i fjor. Dermed bekreftet både Emilie og laget hennes Drops Le Col i helga at hun har syklet sitt siste ritt som proffsyklist.

Gjennom helga har også Emilie selv publisert en rekke bilder fra hennes karriere på sosiale medier for å takke av som proffsyklist.

Lørdag strømmet også hyllesten på fra flere av hennes nærmeste opp gjennom åra.

– Alt har sin ende. og sin begynnelse. Gratulerer med en fantastisk sykkelkarriere Emilie, skrev pappa Roy Moberg i et langt Facebook-innlegg lørdag kveld.

Ved siden av sykkelkarrieren har Moberg studert ernæring ved Universitetet i Oslo. Under årets Tour of Scandinavia, var det nettopp dette hun jobber med for sykkellaget sitt Drops Le Col.

Ingenting er klart, men sannsynligvis skal hun fortsette å jobbe med ernæring knyttet til sykling framover. Om det blir i hennes nåværende lag, er ikke bekreftet.

Moberg har også jobbet en del som sykkelkommentator for Eurosport den siste perioden, noe hun ikke har lagt skjul på at hun trives med.

Bildeserie

Se bildene fra Emilie Mobergs elleville karriere