Gå til sidens hovedinnhold

Det er på tide å ruste opp biblioteket

Artikkelen er over 1 år gammel

FRITT ORD Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Halden bibliotek skal flytte til Os allé i 2021, det er gledelig og høyst nødvendig da den nåværende bygningen som huser biblioteket bokstavelig talt holder på å ramle fra hverandre!

I forslag til budsjett for 2020 blir det foreslått å spare inn 500 000 ved Halden bibliotek. Dette skal skje ved at man ikke kjøper inn nye bøker i hele 2020! Er det meninga at biblioteket skal holde stengt i et helt år? Her er det mye å sette fingeren på. For det første har ikke Halden bibliotek noen gang hatt et bokbudsjett på 500 000. Siden 2003 har mediebudsjettet ligget på pluss/minus 380 000. For det andre så er medier mer omfattende enn bare bøker. Det er f. eks. aviser og tidsskrifter og det er e-bøker. Sistnevnte spleiser kommunene i fylket på. En prosentandel av hvert biblioteks mediebudsjett går inn i en felles pott. Her bidrar Halden allerede svært lite i forhold til andre kommuner. For det tredje er det hårreisende å foreslå et nullbudsjett for bibliotek! Skal Halden komme på kartet i negativ forstand på bakgrunn av dette? Noe lignende har nok aldri skjedd i bibliotek-Norge.

En flytteprosess er krevende, det vet alle som har vært gjennom det enten det er privat eller i jobbsammenheng. I forkant av en flytting kan det være hensiktsmessig å ikke kjøpe nye møbler og inventar. Men når det kommer til medier, er det annerledes. Å ha et mediebudsjett er mer som å ha et matbudsjett. Du kan ikke la være å kjøpe inn mat til familien i året før familien skal flytte i nytt hus. Halden bibliotek har dessuten vært på en konstant slankekur siden 2003.

Det er interessant å lese i HA 9. november at nyvalgt leder og nestleder i hovedutvalget for samfunnsutvikling og kultur ønsker å se på en ny driftsmodell for Brygga kultursal. Store artister på Fredriksten festning og i Brygga kultursal er supert for Haldens befolkning og setter byen positivt på kartet. Men hva hvis disse arrangementene går utover lovpålagte tilbud til barn og unge?

I en kommune med stor barnefattigdom bør det satses godt på et gratistilbud som går til absolutt alle i kommunen. Halden bibliotek har 100 000 besøkende pr. år. I gjennomsnitt blir det litt over 3 besøk for hver haldenser. Men her er det mye mer å gå på. Statistikk viser at størrelsen på mediebudsjettet (og ansatt-ressurser) henger nøye sammen med besøkstallene for biblioteket. I 1995 besøkte hver haldenser biblioteket 6,0 ganger og lånte 5.51 bøker i snitt. Dette året ble det brukt 32 kr. pr. innbygger på medier, justert for konsumprisindeksen tilsvarer dette 53 kr i 2018-tall. Antall årsverk var 12,72. I 2018 ble det brukt 11 (!) kr. pr. innbygger til medier, haldenseren besøkte da biblioteket 3,31 ganger i snitt og lånte 3,25 bøker hver. Antallet årsverk var 7,76.

Vi i Norsk Bibliotekforening Østfold mener det er på tide å ruste opp biblioteket til å tåle påkjenninga av en flytteprosess og få anledning til å blomstre etter nyåpning. Vi stiller oss undrende til om noen tror at bibliotekets verdi er ligger i bygget? Vår oppfatning er at verdien ligger i innholdet i form av ansatt-ressurser og medier til disposisjon til innbyggerne!

Kommentarer til denne saken