Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ikke gøy å være barn i disse tider

Artikkelen er over 1 år gammel

Refleksjoner fra Julie Lillevold Skaug (21)

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke gøy å være barn i disse tider. Det er litt rart å være ungdom eller ung-voksen i disse tider. Det er å utfordrende og være voksen i disse tider. Det er skummelt å være eldre i disse tider. Det er vanskelig å være i disse tider.

Det er veldig rart å ikke være på skole nå i disse tider. Jeg har vært så heldig og gått snart 2 år på Toten Folkehøgskole. Jeg har vært stipendiat i år og for noen uker siden skulle jeg egentlig hvert i Uganda, i Afrika, sammen med rundt 20 andre elever og stipendiater, som jeg hadde gledet meg til i over et år. Men sånn ble det ikke.

Jeg dro litt tidligere hjem enn resten av skolen. Alle var triste for at det ikke ble noen turer på oss, inkludert meg. Så jeg trengte å komme meg litt vekk fra det triste. Så jeg dro hjem den dagen vi skulle ha dratt til Afrika. Lite visste jeg at jeg ikke får se igjen elevene og mine medstipendiater dette skoleåret. Og som Anders Lund skrev i Aftenposten; «Jeg fikk ikke engang sagt ha det». For det gjorde heller ikke jeg.

Jeg har vært hjemme i rundt 7 uker. Disse 7 ukene har gått vel og greit ganske kjapt. Jeg har tenkt mye frem og tilbake på hvorfor, men sånn er det bare. Det er ikke noe å dvele over. Selvfølgelig er det trist og leit. Men jeg får faktisk ikke gjort noe med det uansett, så jeg får bare gjøre det beste ut av det. Jeg har gjort som mange andre, vasket kjøkkenet og støvsugd gulvet kanskje 50 ganger. Det har ikke noe med at vi har hund, neida. Gått en del turer, det har jeg også gjort. Jeg har også reflektert over hva jeg har, og ikke på det jeg ikke har.

Jeg fikk i oppgave av skolen for en stund tilbake å skrive hva jeg er takknemlig for. Alle fokuserer ofte på hva de ikke har og de negative sidene ved en sak. Dette er en gylden mulighet til å begynne å fokusere på hva du har og hva du er takknemlig for. Jeg fant ut av at jeg har mye å være takknemlig for. Og jeg tipper at du som leser dette, hvis du setter deg ned og skriver litt om hva du er takknemlig for, finner du mange positive sider ved å være akkurat deg. Akkurat nå.

Broren min fortalte meg at tiden, den går ikke. Den kommer. Og det er ganske så sant. For det kommer en tid etter denne også. Det kommer en tid etter denne hvor du kan besøke de du vil. Dra dit du vil. Og bruke tiden med hvem du vil. Jeg har tid nå på å fokusere på hva jeg har. Så ikke bare vent, men bruk tiden du har akkurat nå.

Denne gangen fikk vi i oppgave av skolen å skrive et leserinnlegg til vår lokale avis. Vi skulle skrive om hvordan vi opplever tilværelsen vår og hvordan skolen vår, Toten Folkehøgskole, har hjulpet oss med å mestre situasjonen vi er i nå. Det er for mye negativitet i Norge og i verden i dag. Det å gå på folkehøgskole har lært meg mye. Det viktigste? De lærte meg å fokusere på det positive.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.