Gå til sidens hovedinnhold

– Det er en del av vår kulturarv som nå diskuteres

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en del av vår kulturarv som nå diskuteres. Her jeg rusler rundt i fjellheimen er det mange eksempler på bygg som ivaretas enda de for lengst er gått ut av tiden ift dagens driftsløsninger. Hva med Os skole? Passer den ikke inn i dagens driftsmåte for skoler eller er den bare forsømt? Os skole er neglisjert gjennom en årrekke, det er alle enige om. Toaletter man må ut av bygget for å komme til, forsømt uteareal, ventilasjon osv, men vent nå litt; forslaget som innebar bevaring av Os skole fikk høyest karakter på pedagogikk når de to prosjektene ble sammenlignet. Pedagogikk er vel noe av det mest sentrale på en skole?

Os skole skal ikke rives. Det bestemmer du den 9. september. Du kan også møte politikerne i deres valgboder og bidra til at man skal ta igjen det forsømte etterslepet på vedlikehold på denne verneverdige bygningen. I samme slengen kan du nevne at elever på Berg skole også må ut av skolebygget for å gå på toalettet. Ta deg en tur på valgbodene og snakk med de som ønsker din stemme. Si hva du mener og lytt til hva de vil gjøre med det!

Å kaste en gjenstand før man har undersøkt om den kan brukes videre er ikke smart. Halden reklamerer med å være nettopp en Smart by, eller var det tidligere? Man river ikke et dønn solid bygg for å sette opp et nytt bygg som kommer til å sprekke budsjettmessig med minst et tresifret antall millioner. Ja for det er helt sikkert, kostnadssprekk blir det! Prosjektbeskrivelsen er så lite presis at her har entreprenør et stort spillerom. Et slikt gigantprosjekt i en kommune som er landskjent for å ha dårlig økonomi? Økonomien skal faktisk være så dårlig at lærerne må kjøpe inn jobbrelaterte rekvisitter for egne penger!

Tenk om det nye prosjektet, som er hurvet sammen på litt over 3 måneder ikke fungerer? Ja jeg vet ordfører sier de har jobbet med prosjektet i 4 år, og at alt skal være gjennomtenkt av arkitekter som har drevet med dette tidligere. For en måned siden traff jeg ordfører på hundelufting i Eskeviken. Da ga han meg, etter en del forsøk på å overbevise meg om at 4 årsargumentet hans holdt, rett i at å rive Os skole først var blitt aktuelt høsten 2018! I videoen fra kultursalen bekrefter arkitektene at de har jobbet med riveforslaget fra august/september 2018! Jeg vil minne om at prosjektet deretter ble vedtatt i kommunestyremøtet i desember 2018. Det blir vel 3-4 måneder det?

Et av hovedargumentene fra rivesiden var i flere måneder fylkeskommunen sin økonomiske involvering i prosjektet. Etter utallige oppfordringer fra Glad i Os kom endelig tallet på bordet for noen uker siden. Fylkeskommunen skal betale 1,5 millioner årlig. Os skole skal altså rives for et såpass beskjedent beløp som 1, 5 millioner i årlig leie fra Fylkeskommunen?

På forrige ukes møte i kultursalen argumenterte ordfører med at omarbeidelse av prosjektet til kun å gjelde idrettsarena ville medføre ny anbudsrunde da prosjektet endres mer enn 15%. Ja, og hva så? Anbudspapirene er laget, bare send de ut på nytt anbud uten skoledelen? Hva er problemet? Om det ikke gjøres nå tar det minst to år hevder ordfører videre at rådmann har sagt før ny hall kan bygges. Dette kan jo ikke være riktig. Innsigelsene er nå fjernet og hall kan påbegynnes så snart nye anbud er hentet inn. Kommunen kan faktisk med egne ressurser begynne å grave ut tomta, antageligvis til uka, om de skulle ønske. Vi snakker uansett om måneder ikke år i forsinkelser. Om hallen uansett bør omarbeides som en følge av innspill fra lærere, idretten og andre, ja ta det i samme slengen.

Synkende befolkningstall sier ordfører. Os prosjektet skal visstnok motarbeide dette. Hva med at Erna Solberg og co stengte Rygge til selvpålagt munnkurv fra en rekke sentrale Østfold politikere? Dette og den evinnelige jernbane ”skyve ut i tid” er mange ganger viktigere når fallet i befolkningstall diskuteres.

Os skole rives; Hva får vi? Hva koster det? Hvilke løsninger er snekret sammen på få måneder? Blir det bra? Hva om det ikke er nok plass? Hva om friminutt på forskjellig tid ikke lar seg gjøre? Hva om arenaen blir en kaosmaskin for elever, lærere, idretten og publikum? Hva med denne tunelltrappen samtlige brukere må igjennom til idrettshallen? Garderobeløsninger? Blir det tilfredsstillende? Hva om uteareal på tak ikke viser seg å fungere? Blir det billigere å bygge nytt enn å ruste opp dagens skoler? Gjør det det? Ingen har regnet detaljert på det, men rådmann har gjettet. Basert på bransjetall kommer andre til lavere beløp enn rådmannen. Er politikerne villige til å ta en slik skyhøy risiko som involverer de fleste områder for å haste igjennom et hastverksprosjekt? Dette skal Halden kommune leve med i 100 år. Minst! Og gjelden skal betales. I mange mange tiår.

Fra Høyskolen i Halden hevdes Jo Ese av ordfører å være sannhetsvitne på at det nye prosjektet er genialt. På Glad i Os har Ese presisert at sentrumsutvikling som innebærer satsning på skole og idrett er genialt. Rive eller ikke rive Os skole; det har han ikke uttalt seg om. Jo Ese sine egne ord: "jeg ønsker ikke å uttale meg om hverken vern/rivning av Os skole eller 1-10 skole på Os. Dette ligger utenfor mitt fagfelt." Erling Dokk Holm derimot som har byutvikling som spesialfelt mener prosjektet er dårlig! ”Dere må ikke gå videre med det” sier han til haldenseren.

Os skole skal ikke rives, det bestemmer du via stemmeseddelen. Så enkelt er det. God helg og godt valg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.