Gå til sidens hovedinnhold

Derfor håper vi på at planene for en arena på Os går sin gang og står ferdig i tråd med de vedtatte planene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innspill til budsjett for 2021

Halden håndballforening er en klubb i vekst. Vi ser nå at vi har nådd ett tak for denne veksten, knyttet til kapasitet i idrettshallene i byen.

Vi har måttet utsette to nye tiltak, for en gruppe ungdommer som i dag ikke har noe særlig tilbud i byen vår.

- Det ene er TH – lag (Tilrettelagt håndball), ett tilbud om fysisk aktivitet, ballspill/Håndball for personer med behov for tilrettelegging. Dette er tilsvarende Stjernelaget, som Kvikk har ett tilbud om på sommeren.

- Det andre er Allidrett, ett variert tilbud om fysisk aktivitet for ungdommer, som ikke ønsker å spesialisere seg i en spesiell idrett eller føle på presset om å trene mye. Dette er ett tilbud som de som faller fra i vår klubb ønsker seg. Kunne trene og være en del av ett sosialt miljø i en klubb, som alternativ til kostbare treningsstudio.

Situasjonen er nå så prekær at, selv om vi har slått sammen treningen for flere lag, med den ulempen det er med ett stort antall i en hall, er det få lag som får trene så mye som de ønsker og som lag i andre byer gjør.

Ved å trene på seks ulike steder i byen, i til dels uegnede gymsaler, er det utfordrende å bygge en god klubbkultur. Det er vanskelig og for ressurskrevende å få til ordninger vi sterkt ønsker, om å kunne tilby en sosial møteplass utenfor trening, tilbud om sunn mat, leksehjelp og ett fritidstilbud utover selve idretten.

Derfor håper vi på at planene for en arena på Os går sin gang og står ferdig i tråd med de vedtatte planene.

Halden Håndball frykter også at mange av våre spillere vil falle i fra om de blir tvunget til å reise til Tistedalshallen for å trene. Miljømessig lite bærekraftig og ekskluderende for flere av våre medlemmer som ikke alltid har ressurssterke foreldre med egen bil.

Vi trenger en flate til i Tistedal, men er bekymret for konsekvensene, om det blir den eneste tilveksten av idrettsfasiliteter i byen vår. Som idrettslag ville vi bli helt avhengig av ett annet idrettslag, med samme tilbud, knyttet til leie og prissetting av hall-leie.

Vi har hørt om Henriette Jæger sin Rocky trening i Aremarkhallen. Slik trening ville aldri vært mulig i Halden. Her er hall-dekningen fem flerbruksflater pr 30 000 innbyggere, mao 1/6000 innbyggere, Aremark har 1/1300 og Rakkestad 1/1500. Haldenidretten, ærverdige Halden turnforening, trenger nå sårt dette løftet, for at vi fortsatt skal kunne frigjøre positiv energi fra frivilligheten, til det beste for haldensamfunnet.

Halden Håndballforening nyter godt av det arbeidet Halden Idrettsråd (HIR) gjør rundt miljøkontakter og økonomisk inkludering. At HIR nå har fått en ansatt ressurs er svært nyttig for oss som klubb og vi håper Halden kommune også ser den nytten og har muligheter til å fortsette å legge til rette for at HIR har en slik operativ ressurs.

Vi ser nå under pandemien, en stor nytte av at det er noen som samordner og koordinerer idretten. HIR bidrar til at idrettslagene i Halden i større grad samarbeider, utveksler erfaringer og gode case, til beste for ungdommen i byen vår.

Vi har nå driftet Halden Håndballforening i seks måneder i pandemifokus og erfart at dette krever om lag 40 prosent mer frivillig ressurs, enn under ordinære rammevilkår. Statlige tilskuddsordninger og at kommunen har gitt gratis treningstid i kommunale haller, gjør at vi ikke er bekymret for økonomien.

Vi er sterkt bekymret for den slitasjen dette har på frivilligheten, en frivillighet som tålmodig har ventet på nye idrettsfasiliteter på Os. Vi frykter det blir tungt å få frigjort denne frivilligheten videre, om Os-prosjektet ikke realiseres etter de vedtatte planene.

Les også

Har samarbeidet om oppussing av den gamle hallen: – Kall det gjerne en ansiktsløftning

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.