– Vi kommer til å savne svenskene, sier Ole i'Dole, oversatt til Ole the Idol av den nederlandske New York Times-journalisten Thomas Erdbrink.

Uttalelsen kommer i en sak som en av verdens aller største aviser har laget om at Sverige er en pariastat i Norden.

Alle nabolandene har stengt grensene sine for svenske borgere etter at Sverige valgte en helt annen strategi i kampen mot koronaviruset enn de fleste andre land i verden.

– Insisterte på å snakke med meg

Erdbrink har snakket med Ole Evenrud på grunn av haldenserens tilknytning til sangprogrammet både som artist og i kulissene gjennom TV-programmets 13. sesonger. Årets utgave av Allsang på Grensen er den 14. i rekka, og første opptaksdag er onsdag 24. juni.

Programmet skal sendes på TV2 gjennom hele sommeren, og svenskene har naturlig nok utgjort en del av både publikummet og TV-seerne. På grunn av koronasituasjonen blir innspillingene uansett helt annerledes i år.

– Jeg syns det er greit at grensen er stengt. Vi har vært fornuftige i måten vi har håndtert korona, uttaler Evenrud videre til den amerikanske storavisa.

Artikkelen har blitt snappet opp av haldensere og delt blant annet på Facebook, og i et av kommentarfeltene forteller Evenrud om intervjusituasjonen med den gigantiske verdensavisa.

– Han (Erdbrink, journ.anm.) ringte i forrige uke, jeg kunne ikke forstå hvorfor han ville snakke med meg, men han insisterte ... og jeg tenkte, kult, da har jeg gjort dèt også ... syns jeg klarte meg bra, jeg – på Englandsk og greier, skriver han med glimt i øyet.

Ulik praksis i Europa

Sveriges håndtering av koronaviruset har gitt landet høyere dødstall enn antall korona-døde i Norge, Finland, Island og Danmark til sammen, ifølge vg.no. Nå får ingen svensker lov til å reise inn i Norge og flere andre land.

Frankrike, Italia, Spania og Kroatia er de eneste landene som slipper inn svenske borgere uten restriksjoner. Østerrike krever helseattest mens Hellas setter svensker i karantene i minst en uke før de får reise rundt i landet. Grensene til Nederland og Kypros er helt stengt for svensker.

Derfor har New York Times satt merkelappen «pariastat» på Sverige.

En pariastat er en nasjon som anses å være utstøtt av det internasjonale samfunnet. Ordet «paria» er navnet på en av de laveste, «urørbare» kastene i Sør-India, særlig landarbeidere og tjenere. I europeiske språk er paria blitt en betegnelse for en uønsket og utstøtt person eller gruppe, ofte nederst på samfunnsstigen, ifølge Store norske leksikon.