Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bygger vi Halden Museum

INNHOGG

Kjære haldenser!

Snart skriver vi 2021, og det er tid for å feire at Halden snart skal få sitt eget bymuseum. Etter en lang runde i fylkets kultur- og kulturminneavdeling har skissene og idéen om et nytt bymuseum fått bifall der. Alt ligger nå til rette for at det skal kunne sendes inn en byggesøknad til kommunen på nyåret. Deretter skal vi i gang med å planlegge alt du vil få oppleve innenfor Fayegårdens dører. Men først har vi bygget den gamle murbygningen i pepperkake for å markere begivenheten. Vi feirer et bygg som skal krydre hverdagen på nordsiden, en drøm som ikke lenger er et eventyrhus eller luftslott, men som nå skal bli virkelighet med finansieringen på plass. Fayegården vil gi mange gode smakebiter på byens lange historie til deg som bor her og til alle som vil besøke Halden. Snart kan vi endelig gå i gang med å lage ditt museum!

Så hva kan du egentlig forvente deg? Trenger denne lille byen noe mer museum enn på festningen og Rød Herregård? Går folk egentlig på museum lenger? Er det dette skattepengene dine går til? Svaret er heldigvis: ja! Hvis vi skal øke skatteinntektene for Halden Kommune må vi skape en by folk ønsker å flytte til og arbeide i. I fjor besøkte 101 590 mennesker våre ulike museer i Østfold-området. Nå ønsker vi å bygge enda et attraktivt og spennende sted å dra for deg, for din familie og venner, for nye innbyggere i Halden og for folk som besøker byen vår på ferie. Det vil øke en allerede sterk stolthet over vår felles historie og invitere nye naboer inn.

Fayegården er et langstrakt bygg som ligger ved Busterudparken med dens lekepark og skøytebane. I dag fremstår det litt lukket, siden det opprinnelig var et boligbygg. Men et nytt tilbygg i glass vil lyse opp inngangen mot parken, og vise frem hjertet av museet for deg som går forbi. Rett i nærheten finner vi det gamle Storsenteret som snart skal romme kino, bibliotek og frivillighetssentral. Noen steinkast unna ligger Ungdomssamfundet, Vannvogna, Fredrikshalds Teater, Black Box og kontorfellesskapet Blender. Hvis vi noen gang skal få liv i nordsiden av Halden igjen, er det nå det skjer. Halden Museum skal bli et sted du tar med barn og barnebarn for å gjøre noe gøy sammen på lørdager. Halden Museum skal bli et hyggelig sted å drikke kaffe mens du lærer noe du ikke visste om byen din. Halden Museum skal bli et sted hvor vi samler minner, kunnskap og historie fra dere i lokalbefolkningen, og presenterer dem i moderne lokaler.

Vi i Østfoldmuseene har hatt lite plass til å vise fram gull fra våre store arkiver og samlinger. Byggeprosjektet som skal være ferdig i 2022 gir oss mange muligheter. Her blir det et seminar- og foredragsrom der både museet og lokale lag og foreninger kan fortelle om byens omfattende skoindustri, om korps og krig, om skogbruk og sjøfart, om keramikk og sukkerproduksjon. Det blir et klasse- og workshop-rom der skoleklasser kan lære kildekritikk og vitenskapelig metode ved å sortere historiske fotos og lete i gamle manuskripter. Det blir en foajé med museumsbutikk og café, og en gratis utstilling for folk som bare vil stikke innom og titte litt. Og så blir det selvsagt et større utstillingslokale for deg som vil dykke godt ned i fortellinger om mennesker fra bygd og by i Halden.

Da vi for noen år siden spurte noen av dere om hvordan dere opplevde området rundt Fayegården, var det en som sa: «Vi drar gjerne til parken med barna, men vi har ikke noen andre aktiviteter der». Nå skal det bli nettopp det: flere aktiviteter. Vi gleder oss til å snakke mer med byens befolkning og våre nye naboer om potensialet for samarbeid og aktiviteter på tvers av det nye nordsiden. Vi ser frem til å bygge et museum for deg som er vaskeekte historienerd, og for deg som bare trenger noe hyggelig å finne på på fritida. I mellomtiden er det bare å ta seg en pepperkake og klinke kaffekoppene sammen: Skål for et nytt og spennende bymuseum!

Kommentarer til denne saken