Gå til sidens hovedinnhold

Denne utdanningen har tatt av

Artikkelen er over 1 år gammel

Høgskolen i Østfold opplever drømmesøkning til sitt nye bachelorstudium i paramedisin.

I en pressemelding skrives det at paramedisinerstudiet er høyskolens nyeste og mest populære studieprogram. Bachelorstudiet har over 20 søkere per studieplass.

Ferske søkertall

Det viser søkertall som ble offentligjort fra Samordna opptak.

Med 626 søkere som har angitt utdanningen som ønske nummer en på søknadsskjemaet, har studiet nesten 21 søkere per plass. Bachelorstudiet starter opp til høsten, men de ferske søkertallene viser altså at studiet allerede har rukket å oppnå status som høgskolens mest populære program.

– At paramedisin nå synes å være et kjempepopulært tilskudd til studieporteføljen ved Høgskolen i Østfold er svært gledelig, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Etterspurt

– Vi har vært klar over at dette studiet har vært ønsket og etterspurt av samarbeidspartnere i helsetjenesten, men at studiet skulle gå rett inn med toppnotering i første runde var veldig gøy. Det er liten tvil om at den prehospitale helsetjenesten vil bli ytterligere styrket gjennom denne utdanningen, sier han.

Studiet har søkere fra alle fylker i landet. I alt kommer litt over halvparten av søkerne fra Viken fylke.

Det er fire utdanningsinstitusjoner i landet som tilbyr paramedisin utlyst gjennom Samordna opptak. Av disse er det kun OsloMet som har flere søkere enn HiØ til bachelorstudiet i paramedisin.

Færre søker lærerutdanning

I den samme pressemeldingen opplyses det at færre søker lærerutdanning.

Grunnskolelærerutdanningen trinn 5 – 10, er det studiet ved HiØ som i år har størst nedgang i antall primærsøkere, etter en solid oppgang i 2019 på hele 43 prosent.

Det var da den høyeste søkningen til dette studiet noensinne. Studiet har 40 færre søkere enn i fjor. Men fortsatt er det flere søkere enn antall plasser, altså 107 søkere til 85 plasser.

Høgskolen i Østfold er ikke alene om å oppleve en nedgang til dette studiet.

Tall fra Samordna opptak viser at det er en nedgang på nesten 13 prosent på trinn 5-10 på landsbasis.

Grunnskolelærerutdanningen trinn 1-7 opplevde i fjor en økning på 14 prosent førsteprioritetssøkere.

I år er nivået tilnærmet stabilt ved dette studiet, med kun to færre søkere. Tall fra Samordna opptak viser at det nasjonalt sett er en nedgang på rundt fem prosent til denne utdanningen.

– Det er liten tvil om at vi gjerne skulle sett en enda større søkermasse til grunnskolelærerutdanningene. Selv om en nedgang i søkertall til lærerutdanningene er en nasjonal trend, er det viktig at nasjonale myndigheter sammen med utdanningsinstitusjonene identifiserer potensielle årsaksforklaringer og at vi sammen ser på tiltak for å snu pilen tilbake i riktig retning. Samfunnet er helt avhengig av tilgang på gode lærerressurser for fremtiden, sier Jelsness-Jørgensen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.