Lørdag 19. oktober reiste 60 spente barn, ungdom og unge voksne fra musikkensemblet Fargespill Østfold på tur for å opptre i Strömstad på en stor konferanse arrangert av fosterhjemstjenesten på Laholmen hotell. De ble hentet i en toetasjes buss utenfor Fargespillhuset tidlig på morgenen.

Fargespill Østfold feirer femårs-jubileum i år, det er altså fem år siden Fargespill hadde sin spede begynnelse i Halden. Det begynte som et prøveprosjekt med navn Flere Farger Halden i regi av den lokale kulturelle skolesekken. Da Ove Billington og jeg i 2015 overtok prosjektet gikk vi inn for å gjøre Bergenskonseptet til en fullskala forestilling. Vi fikk med oss Det Norske Blåseensemble, Barne-, ungdoms og familiedirektoratet og Sparebank1stiftelsen Halden i en treårig samarbeidsavtale som har sikret at Fargespill Østfold har blitt en sterk kulturaktør i Halden, og kan tilby et helårig fritidstilbud til omkring hundre barn og ungdom i Halden hver uke. På sensommeren i år fikk Fargespill også sitt eget hus i Storgata 9.

Fargespill Østfold har blitt godt befestet i byen, mange har sett konsertene og vi mottar mange henvendelser om å opptre. Vi takker stort sett ja, men alltid med et forbehold om at arrangøren kan stille med ordentlig scene og lyd. Vi ønsker å beholde kvalitetsstemplet vårt. Hvis rammene rundt barna ikke holder mål trekker det veldig ned. Musikken vi baserer konsertene på er hentet fra de unges kulturbakgrunner og nært forbundet med deres identitet, derfor mener vi at det er ekstra viktig at Fargespillerne våre får en god opplevelse når de opptrer slik at de får den anerkjennelsen og responsen de fortjener.

Og rammene rundt den glade gjengen er så visst gode denne dagen. Det dårlige været til tross er det massevis av liv og røre i bussen som er på vei til Strømstad. Her venter det en stor scene, et stort publikum og godteri på rideren. Når den glade gjengen ankommer hotellet for en lyd- og sceneprøve, rekker jeg å veksle noen ord med tjueto år gamle Hans Hovland Løvlien ved scenekanten før showet skal starte. Jeg spør han hva han tror en slik tur som dette betyr for ensemblet.

-Jeg tror dette er med på å bygge et enda tettere vennskap mellom aktørene og styrke felleskapet i gruppa. Det er også fint at vi kan spre sang og danseglede utover Haldens grenser.

Hans beskriver Fargespill som en liten smeltedigel som på en unik måte kombinerer kulturuttrykk fra hele verden. Han er stolt av å være en del av prosjektet, både som utøver, men også som gjesteinstruktør.

- Det er et stort privilegium å få være den som trekker norsk folkedans inn i prosjektet og jeg går alltid inn for å gi ett hundre prosent.

Denne høsten har Fargespill Østfold brukt sang- og danseøvelsene til å øve inn et repertoar som de skal bruke til å opptre med. Tanken er å gi aktørene sceneerfaring og motivasjon. Repertoaret består av musikk fra Kongo, Kenya, Iran og Syria satt sammen med norsk musikk.

På scenen står også den tjueto år gamle Haldenjenta, Neema Cihiluka. Neema har vært med som solist og korist i Fargespill helt fra starten av og rukket å bli voksen i løpet av de fem årene hun har vært med. Hun har utdannet seg til spesialpedagog og studerer for tiden informatikk på Universitetet i Oslo.

- Som frontfigur i Fargespill Østfold er jeg opptatt av å gå foran som et godt eksempel, jeg ser meg selv i barna, sier hun. Da jeg var barn elsket jeg å synge og danse og jeg hadde elsket å være med på noe slikt, det er utrolig gøy! Det er også fantastisk å se hvor mye Fargespill i Halden har utviklet seg og hvor langt vi har kommet, sier hun stolt. Hun synes det fineste med Fargespill er mangfoldet på scenen og talentene til barna. Hun er også imponert over at barna og ungdommene har blitt så rutinerte og har en så proff innstilling til det de gjør, sier hun.

Jeg blir også imponert over de unge Fargespillerne som står klare på scenen. Ingen hvisker, ingen tuller, alle står der oppe i fullt alvor, klare for å gi alt de har. Og det gjør de til gagns! Publikummet som består av fosterforeldre fra hele Østfold synger med, de klapper, tørker tårer, jubler, filmer og tar bilder. Det slår meg at det må virke sterkt for dem at så mange forskjellige barn og ungdom står på én scene og byr på seg selv, sin kultur med en slik sjarm og overbevisning som bare de kan få til. Det blir også så tydelig hvor sterkt dette Fargespillet er og hvor mye håp de sender ut.

Teamleder Turid Johansen fra fosterhjemstjenesten er også tydelig beveget da hun etter applausen kommer opp på scenen for å takke Fargespill Østfold for opptredenen. Hun fremhever det høye kunstneriske nivået på konserten og at konsertopplevelsen er med på å sette stemningen for konferansen videre. Med de gode ordene kan hun overrekke en stor kurv med godsaker til barna som glade og lettet kan bukke enda en gang.

For en fantastisk dag det har vært, tenker jeg lettet og glad, da jeg rusler fra Laholmen og ned til pizzarestauranten Buktens med hele Fargespill Østfold på slep. Nå skal vi kose oss og feire seieren. Seieren for alt vi får til sammen!