Gå til sidens hovedinnhold

Den brysomme idretten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Halden-idretten består av rundt 40 klubber, og cirka 10.000 driver med en eller annen form for idrett, eller er med og bidrar til å holde liv i disse klubbene.

Bidraget jeg her snakker om, er ulønnet frivillig arbeid. Smak på setningen; ulønnet frivillig arbeid.

Enhver kommune er avhengig av slikt arbeid. Min påstand er at all denne frivilligheten som drives rundt i klubbene, bidrar til å redusere helsebudsjettet til Halden kommune. Denne tilretteleggingen gjør at folk holder seg lenger friske. Både de som jobber dugnad, holder seg lenger friske, og de som driver idrett, holder seg lenger friske. Kommunen nyter godt av dette.

Men hva gjør kommunen opp mot idretten? Er det slik at all frivillig arbeid skal være ulønnet, eller er det slik at kommunen kan bidra til å redusere utgiftene til idrettslaga?

Jeg ser at kommunen nå bidrar til hall-klubbene. Bra! Jeg ser at Halden idrettsråds daglige leder mener at kommunen setter mer pris på idretten nå enn før. Bra! Og at kommunens idrettskonsulent har jobbet bra. Bra!

Men er dette et særtilfelle? Trolig.

PROFIL: Morten Paulsen

Leder Gimle IF

Når politikerne nå skal sette seg rundt sine bord og diskutere budsjett og penger, bør de ha noen tanker om hva kommunen kan bidra med for å opprettholde liv i denne viktige frivilligheten.

Mitt håp er at idrettsrådet starter et arbeid med å kartlegge denne frivilligheten i klubbene. En kartlegging som senere kan legges fram for kommunen for å fortelle hvor skoen trykker, hva klubbene er opptatt av, hva de driver med og hva de trenger av hjelp. Hva kommunen bør bidra med, enten i form av penger eller å redusere lagenes kostnader, slik at klubbene overlever. Nå måtte det en krise til for å vekke kommunen til å åpne pengesekken.

Jeg håper at vi skal slippe flere kriser, og samtidig oppleve at kommunen fortsetter å bidra. At det å bidra fra kommunalt hold ikke trenger avisoppslag. Men blir en del av hverdagen for den viktige frivilligheten.

Les også

13 idrettsklubber får pengegave fra kommunen

Kommentarer til denne saken