Gå til sidens hovedinnhold

Demokratiets teater

SIGNERT

I denne valginnspurten kjører TV-kanalene i vårt lille land utallige vinklinger av partiprogram, politikere i utspørringer, kommentarer og forsøk på å se inn i den magiske glasskule for eventuelt å finne sannheten. Alternativt den ønskede politiske sannhet.

På mange måter er den norske valgkampen et stykke demokratisk teater hvor nær sagt alle mulige virkemidler fra dramaturgien benyttes. Derfor slo det meg at førstekandidaten for Venstre i Oppland, Stine Hansen fra Vestre Toten, gjorde et scoop ved å engasjere skuespiller og dramatiker Morten Jostad, kjent fra Nationaltheatret, som Bjørnstjerne Bjørnson i egen person midt i Mjøsbyens gågate i lørdagsmylderet. Toppkandidat Stine benyttet anledningen til å få fram Venstres kjernesaker i en samtale med nobelprisvinneren. Et meget effektivt og originalt trekk.

Apropos teatrets virkemidler kan det være på sin plass å dvele ved det vi kan kalle «regissert forsnakkelse». Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen ga ordet til Senterpartiets leder under en spørretime med disse ordene: – Neste taler er Trygve Slagsmål Vedum.

Svak humring i salen, hvoretter Trygve Slagsvold Vedum entret talerstolen uten annen reaksjon enn sitt kjente lune smil. Men Thommessen hadde med sin «forsnakkelse» fått ekstra lyssetting.

Vi eldre som har erfart en del valgkamper har utvilsomt enkelte småskumle opplevelser i våre erindringsarkiv. Konstellasjonen Høyre/Frp er kanskje det som har størst skremselskraft i seg.

Det er for øvrig grunn til å la seg imponere over hvordan våre politikere takler alle usaklige verbale angrep. Det skal tykk hud til å tåle alt. Ikke minst på sosiale medier flyter det over av skjellsord og negative personkarakteristikker. Derfor kan det være på sin plass å nevne filosofen Henrik Syses bok «Det vi sier til hverandre. Om tanke, tale og toleranse» hvor han utforsker ytringsfriheten og dens etiske grenser.

I innspurten for årets stortingsvalg noterer vi at en av Aps profiler, tidligere byråd i Oslo, Rune Gerhardsen er død. Også hans politiske motstandere minnes ham som en tydelig politiker til beste for hovedstaden.

Alle valgkamper har sine anstrøk av humor. Einar Gerhardsen husket et valg under sin glansperiode like etter krigen. I et valglokale på østkanten dukket en Ap-veteran ut fra et av avlukkene med denne replikken: – Hvor er urna til Arbeiderpartiet hen a?

Selv dekket jeg som journalist et valg i Halden i 1960-åra. I valglokalet på rådhuset hadde noen funnet det for godt å slippe en sigarettsneip ned i valgurna. Røyken steg dramatisk opp og valgseansen ble midlertidig avbrutt. Branntilløpet påvirket heldigvis ikke resultatet.

Det som gjenstår i årets innspurt er opptellinga. Den vil avklare maktforholdene og hvem Kongen gir regjeringsoppdraget til. De siste dagers utvikling åpner for medvirkning også fra partier som MDG og Rødt, selv om Gahr Støre og Slagsvold Vedum fortsatt innehar en sterk posisjon.

Hva sperregrensen angår strever KrF hardt. Det er også kommet innspill om å fjerne begrepet kristelig i partinavnet. Lett skal det ikke være. Valg er valg.

Kommentarer til denne saken