Gå til sidens hovedinnhold

"De sterkeste røttene er de som vokser"

FRITT ORD

Trenden i Halden med nedgang i folketallet forsterket seg dessverre i 2. kvartal i år. Som en følge av at alt stoppet opp etter valget i 2019, stagnerte økningen i folketall i byen vår helt i 2020 (+10) før den faktiske nedgangen begynte i 1. kvartal i år,(-15) en nedgang som altsåforsterket seg i 2. kvartal.

Her er i hvert fall tallene for sammenlignbare byer for 2. kvartal:

Sarpsborg + 311

Fredrikstad + 232

Askim + 128

Larvik + 71

Hamar + 63

Halden - 33

Sånn går det når fortiden blir viktigere enn fremtiden. Byer som satser på fremtid og utvikling styrker seg, mens de som satser på fortiden stagnerer og går tilbake. Ja, vi skal være stolte av vår historie, men vi kan ikke leve av den i fremtiden. De som ikke klarer å vokse nå, vil gå markant ned i både folketall og inntekter når eldrebølgen slår til for fullt.

Sp av alle burde vite at de sterkeste røttene er de som vokser. Men deres 2 viktigste lokale saker var Os skole, koste hva det koste vil og å få stoppet det planlagte boligprosjektet på Grønland, et prosjekt som hadde potensiale til også å kunne lokke innflyttere til Halden, og sentralt å bruke nye milliardbeløp på å bygge opp et nytt fylke i Østfold igjen. Det blir ikke mye fremtidsrettet utvikling som skaper inntekter av de sakene.

Haldens desidert viktigste saker burde være å lokke tilflyttere og arbeidsplasser hit. For vi må jo ha noen til å betale utgiftene også i fremtiden. Men da må den politiske ledelsen tenke mer fremtid enn fortid. Kanskje også reise på besøk til andre byer, i hvert fall en gang i blant, for å få se hva slags boligprosjekter som lokker folk dit. Vi får håpe at den handlingslammelsen som vi nå ser i Halden med Sp i front, ikke får mulighet til å spre seg til å bli nasjonal etter valget.

Kommentarer til denne saken