I 2009 startet han sin egen bedrift. Seks år senere kan han vinne arbeidslivsprisen "Helt sjef".

- Jeg syns det er smigrende at kollegene mine har engasjert seg og nominert meg, og så er det selvfølgelig gøy at jeg har kommet videre til semifinalen, sier Røian.

250 unge ledere var påmeldt i konkurransen. 20 gikk videre til semifinalen. Nå er det opp til det norske folk å stemme fram de ti finalistene på prisens Facebook-side.

- Det hadde vært gøy å komme til finalen. Der skal en jury bestående av blant andre Frode Kyvåg, Norway Cup-general og håndballtrener, og Nils Ingar Aadne, komiker og gründer av iStage Management AS, vurdere de ti og kåre en vinner. Jeg vil veldig gjerne få juryens faglige vurdering, sier 25-åringen.

- Ikke alltid på skinner

Dan Mario Røian er ute i god tid til avtalen med HA, har et hardt og fast håndtrykk, ser deg rett i øynene når han hilser og framstår som en målrettet og hyggelig person.

- Den gjengen som vi har i Grønn Jobb i dag, er kjempebra, og vi har en veldig bra bedriftskultur hvor alle vil være med og utvikle arbeidsplassen sin. Men det har ikke alltid gått på skinner å drive for seg selv, sier han.

- Jeg har lært mye på disse seks årene. Vi har gått på et par skikkelige smeller som nesten har endt med kroken på døra, men vi har klart oss. Et viktig kriterium for suksess er hardt arbeid. Det har jeg lært av faren min, beskriver Røian.

Enklere og bedre HMS-arbeid

Grønn Jobb utvikler systemer inne helse, miljø og sikkerhet (HMS). I kundeproteføljen står bedrifter som Ernst & Young, finn.no og Wayne`s Coffee.

- Vi utvikler og selger skybaserte løsninger som skal bidra til å gjøre HMS-arbeidet i små og mellomstore bedrifter enklere og bedre. Vi har nettopp ansatt en ny utvikler som begynner hos oss denne uka, og noe av det vi er i gang med for tida, er å utvikle apper som skal gjøre det enklere for for eksempel håndverkere å dokumentere arbeidet de gjør, forklarer Røian.

Grønn Jobbs selgere arbeider tett opp mot kundene for å innhente informasjon og behov.

- Det er ikke noe poeng i å utvikle noe som ingen har bruk for, konkluderer Røian.

- Var ikke flink på skolen

Den unge gründeren startet Grønn Jobb etter å ha gått to år på kokkelinja på Halden vgs. avd. Risum, droppet læretida og jobbet et år i Fredrikstad.

- Jeg var ikke særlig flink på skolen, og noen har fortalt til meg i ettertid at de ikke hadde trodd at jeg kom til å bli gründer eller daglig leder. Men dette viser at man kan hvis man vil. Jeg har hele tiden hatt personlige og karrieremessige mål, og jeg tror det er viktig at man har et følelsesmessig forhold til det man driver med, for å klare å nå de målene man setter seg, sier Røian.

Han syns det er vanskelig å spå hva en eventuell finaleplass og i beste fall seier i "Helt sjef"-konkkurransen vil bety.

- Det er så klart hyggelig å få en bekreftelse på at det man gjør, er bra, men jeg kommer uansett til å fortsette som før, sier han.

Frihet til å være kreativ

Røian har tro på at gode ledere kjennetegnes av at de går foran som gode eksempler.

- Du må selv gjøre det du vil at andre skal gjøre. Vi har klart å skape et godt arbeidsmiljø i Grønn Jobb der hver enkelt medarbeider føler eierskap tl bedriften. Det er viktig å gi de ansatte frihet til å være kreative og til å utfordre seg selv, mener han.

- Vil det ikke da være en sjanse for at enkelte kan ta seg for stor frihet?

- Så lenge alle vil utvikle bedriften, jobber de til det beste for hele firmaet. Jeg jobber mye, og det gjør de andre også, sier Røian.

Følger magefølelsen

Kjemien mellom den daglige lederen og de ansatte er derfor avgjørende når Grønn Jobb skal ansette nye folk.

- Vi har ingen krav til formell utdannelse eller relevant erfaring. Folk som skal jobbe hos oss, må passe inn i miljøet, og den beste indikatoren jeg har på det, er magefølelsen min. Den har jeg begynt å lytte mer og mer til, sier 25-åringen.

Han er opptatt av å motivere sine ansatte.

- Vi har tett oppfølging med jevnlige og hyppige en til en-samtaler og daglige morgenmøter. Motivasjon er dødsviktig, og en viktig del av min lederjobb er å holde folk oppe og fornøyde, forteller Røian.

Ungdom med stå på-vilje

Jan Olav Brekke, forbundsleder i fag- og interesseorganisasjonen Lederne, er imponert over årets deltakere til "Helt sjef"-prisen.

- I år er det et ekstremt høyt nivå på kandidatene samtidig som det er bra geografisk spredning. Vi har naturligvis fått mange bra nominasjoner fra de store byene, men vi ser også tydelig at mange unge satser på innovasjon og utvikling i distriktene, og det syntes vi er svært gledelig, sier han i en pressemelding.

Sammen med McDonald’s står Lederne bak kampanjen.

Positiv trend

De siste tre årene har bidragsyterne bak kampanjen spurt befolkningen om hvorvidt de er enige eller uenige i at «dagens ungdom er latere enn tidligere generasjoner». 

I 2013 sa 27 prosent at de var uenige i utsagnet, men dette antallet har økt kraftig.

- Hele 39 prosent sier seg nå uenige i at dagens ungdom er latere enn tidligere. Det er en bra økning på kort tid, men vi mener det fortsatt er alt for lavt. De 20 semifinalistene er utmerkede eksempler på at dagens ungdom er fulle av pågangsmot og initiativ, og vi håper deres historier kan inspirere enda flere til å ønske å utgjøre en forskjell, sier Lauren Cody Källén, administrerende direktør i McDonald’s i Norge.