Gå til sidens hovedinnhold

Haldenser nominert til pris for årets komedie

Artikkelen er over 4 år gammel

Den norske TV-serien «DAG» er nominerte til en helt ny pris for nordiske dramaserier.

Det er haldenseren Øystein Karlsen som har regissert «Dag» helt fra starten.

Prisen Nordiske Seriedager Awards skal stemmes fram av profilerte TV-anmeldere fra Norge, Sverige og Danmark. Den deles ut for første gang under Nordiske Seriedager i Oslo torsdag 29. september, heter det i en pressemelding.

Jurymedlemmene har sammen nominert de beste seriene fra sine egne land, med utgangspunkt i alle dramaproduksjoner som er publisert mellom juli 2015 og juli 2016.

– Jeg gleder meg til å samle inn poengsummer fra den kompetente juryen, sier juryleder og Aftenposten-anmelder Asbjørn Slettemark.

Utrolig hyggelig

Øystein Karlsen er glad for nominasjonen.

– Det er jo utrolig hyggelig så klart. Vi fikk jo uventede, og litt overveldende kritikker da den kom, som; "et kvantesprang for Norsk drama" og den slags, men vi har jo aldri vært noen kioskvelter seermessig. Vi er ikke spesielt brede for å si det sånn. Vi lager en serie ut i fra hvordan vi selv ser verden, og den fenger noen ekstremt og nært, men aldri med en bredde som for eksempel "Solsidan" som vi er nominert sammen med, som jo er noe av det bredeste Sverige har produsert på 10 år.

– Det ene er ikke nødvendigvis noe bedre enn det andre, men det er gøy å se at men kan ha gjennomslagskraft nok til å hevde seg uten å gjøre kompromisser. Man skal huske på at det lages ekstremt mange komedier fordelt på de rundt 30 Nordiske kanalene i løpet av et år, og enda flere prosjekt kommer aldri foran kamera engang. Så det å bli nominert i Nordisk sammenheng er det bare å takke og ta imot for.

Hemmeligheten bak suksessen

– Hva tror du er hemmeligheten bak Dags suksess?

– Om jeg skal gjette så vil jeg si at den på et slags vis behandler noe som er universelt menneskelig, og den gjør det på et plan som gjør at du tidvis får lov til å le av ting du trodde du var alene om å tenke.

–Det og dynamikken i å veksle mellom eksistensielle store spørsmål og komplett idioti ser ut til å virke på et vis. Når det er sagt, så er det jo først og fremst et helt fantastisk cast av skuespillere som får det til å leve. Ellers ville jo ingen identifisert seg med noe som helst.

På tvers av landegrenser

– Hva er det om gjør at Dag også fungerer utenfor Norge, i de andre nordiske landene?

Serien har vist seg å reise nokså lett på tvers av landegrenser, til størst overraselse for oss tror jeg. Men det viser vel egentlig at mennesker og parforhold er i bunn og grunn mye mindre forskjellige enn vi tror. Og at de mekanismene nærmest er uavhengig av kultur.

Setter pris på anerkjennelse

– Hva ville det bety å vinne en slik pris?

Det er jo hyggeligere enn å ikke vinne, men vi har vunnet vår skjerv og mye mer til føler jeg. Men vi setter veldig pris på annerkjennelsen.

Hvordan er magefølelsen før utdelingen?

Jeg vil si at vi har 33,3% sjanse…

Foruten beste komedie deles også prisen for beste nordiske dramaserie ut. De nominerte her er Broen ses 3, danske Norskov og Skam.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.