Gå til sidens hovedinnhold

Da oms ble til moms

Artikkelen er over 1 år gammel

Historietimen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke alle jubileer som blir markert med flaggheising og hornmusikk. Blant disse er jubileet som ganske så ubemerket passerte i det vi gikk inn i det nye året. Den 1. januar var det 50 år siden moms'en ble innført her i landet.

Det gikk ikke helt stille for seg. En titt i avisoverskriftene de tidlige januardager i 1970 bekrefter at skatter, avgifter og gebyrer også den gang kunne sette følelsene i sving. Nå hadde moms'en vært flittig diskutert gjennom 1969, men det var først når handelen kom i gang igjen på nyåret i 1970 at folk fikk føle den nye avgiften direkte på pungen, for å si det slik. Merverdiavgiften, eller moms'en på folkemunne, ble satt til 20 prosent.

Da Halden Arbeiderblads medarbeider, som etter nyttårsaften var blant de ferske selverklærte ikkerøykere, skulle kjøpe tyggegummi for å døyve pattebehovet, så han at her lå det en «sak».

Tyggegummien som før nyttår kostet en krone kostet nå kr 1,25!

Dette ble bemerket, og kjøpmannen var ikke tryggere på sin prissetting enn at han straks reduserte prisen til kr 1,10.

– Det er så vanskelig det hele, sa han til sin unnskyldning.

Da avisa valgte å følge opp prisutviklingen etter nyttår nærmere, ble det til slutt konkludert med at rot og forvirring preget prisene i Halden etter overgangen til moms. Prispåslagene på forskjellige varer varierte nemlig fra den ene ytterlighet til den andre.

Nå var det en spesielt god grunn til å følge prisutviklingen etter årsskiftet 1969/70 med argusøyne.

På grunn av en kraftig inflasjon og en svekket krone, hadde myndighetene innført flere tiltak for å bremse den uheldige spiralen. Høsten 1969 ble det innført lønns- og prisstopp.

I mange bransjer hadde det i denne perioden magasinert seg et behov for å skru opp prisene. En del så nok på et nytt avgiftssystem som en mulighet til å kamuflere en prisjustering. Lønns- og prisminister Dagfinn Vårvik kunne bare appellere til næringslivet å være seg sitt ansvar bevisst. Den samme oppfordringen gikk til organisasjonene, nå som det skulle lempes på restriksjonene og lønnsoppgjøret sto for døra.

Momsen var en videreføring av omsetningsavgiften «oms» som ble innført i 1935, altså i de harde 30-åra. Den skulle være et midlertidig krisetiltak med en prosent på hvert omsetningsledd, men ble permanent. Fra 1940 ble avgiften lagt på bare det siste omsetningsleddet for en vare. Satsen ble suksessivt øket fram til 1970, da moms'en ble innført med en avgift på 20 prosent i hvert ledd i omsetningskjeden.

Sammen med andre, kompenserende tiltak i skattesystemet ble den direkte virkningen av momsen på prisene beregnet til 5,8 prosent.

Det var teorien. I praksis var det mange rare utslag på prisene, ikke bare på tyggegummien. Og folk reagerte.

I prisene på brensel var det store variasjoner, og det var noe som opptok folk siden vi dette året hadde en god, gammeldags kald snøvinter.

Elektrisk fyring gikk opp med 16 prosent, ved (som ikke hadde vært belagt med oms) med 20 prosent, parafinen ble billigere og olje hadde bare en minimal økning. Misfornøyde strømkunder poengterte at økt bruk av parafin og olje til fyring ville sote ned naturen.

Det som fikk begeret til å renne over for ekspeditøren i en av byens forretninger, var at han måtte ut med moms når mye tomemballasje skulle kastes på Rokke etter jula.

– At det ble lagt moms på alle omsetningsledd for en vare var nå en ting, mente han, men at det skulle betales moms for å bli kvitt restene, det syntes han var for drøyt.

Byingeniøren som ble konfrontert med klagen følte seg på ingen måte skyldig og svarte at «det er ikke kommunen som har funnet på momsen, så dere får skylde på noen andre»!

Kommentarer til denne saken