Coop Øst eier 50 prosent av Grensemat AB, som står bak Nordby Supermarket og Maximat både på gamle Svinesund og på kjøpesenteret på Nordby.

Ville tapt penger

Til tross for at regionen som Coop Øst utgjør har 93 butikker fra Kongsvinger i nord til Halden i sør, ville de tapt penger hvis ikke det hadde vært for at nordmenn reiser over grensen til Sverige for å handle.

Hvert år sprøytes mellom 50–60 millioner kroner fra grensehandelen tilbake til Coop Øst.

Gagner norske forbrukere

– Da får våre Coop-medlemmer et mye bedre tilbud hvert eneste år, og vi har muligheten til å utvikle oss som bedrift og dagligvarekjede. De som ikke handler i Sverige, og de er det mange av i Norge, får da flotte Coop-butikker å handle i, og utvalget vårt vokser, sier Tore Tjomsland.

Han legger til:

– Uten utbyttet fra all grensehandelen, hadde vi hatt det vesentlig tyngre. Vi er avhengig av at grensehandelen går godt. Den er svært viktig for lønnsom drift i Norge, innrømmer Coop-direktøren.

Les også: Her blir det ny butikk

En god investering

– Det må ha kostet mye å kjøpe seg 50 prosent inn i eierskapet av storsuksessen Grensemat AB?

– Faktisk ikke. Der investerte vi kun «litt» tilbake i 1996. Så gradvis mer. Vi har bygd stein for stein. I dag går det som kjent svært godt.

Omsatte for 906 millioner

Det er ikke snakk om små summer når temaet er grensehandel. Butikken Nordby Supermarket omsatte i fjor for 906 millioner kroner. MaxiMat på Nordby fulgte tett etter, mens MaxiMat på Svinesund også hadde en markant økning.

– Starten på 2015 har vært strålende for oss. Det gjør oss optimistiske med tanke på resten av året, opplyser daglig leder Ole Jørgen Lind ved MaxiMat på Nordby.

Pris og utvalg

Halden Arbeiderblad snakket med rundt 20 kunder i Sverige onsdag, og samtlige svarte det samme på spørsmålet om hvorfor de velger å handle i Sverige:  Prisene og utvalget.

Sylvia Iremark og broren Håkon Larsen reiser helt fra Sande i Vestfold.
– Vi handler mye kylling, bacon, pommes frites, brus og kaffe. Det er mange kroner å spare, mener Iremark.

–  Ordet harryhandel er tåpelig. De som bruker det er bare misunnelige på oss som bor nær grensen, sier Nina Nagele , en MaxiMat-kunde fra Østfold.

Markedsorienterte

Göran Lundgren er driftssjef for Grensemat AB. Han traff vi i Nordy Supermarkets enorme lokaler.

– Samarbeidet med Coop i Norge fungerer utrolig bra. Det er flott at samarbeidet med oss kan bidra til å utvikle butikker også i Norge.

- Jeg opplever Coop som bevisste og dyktige på markedsorientering, og deres engasjement imponerer meg, sier driftssjef Göran Lundgren.

Les også: Splitternytt kjøpesenter er tomt for kunder