Christer Sanne mistet både kona og datteren i to år, i dag kan utlendingsloven bli endret

SAMLET PÅ FILIPPINENE: Fra venstre: Anthon, Marie, Christer med Kristin på fanget og Mia helt til høyre. Snart håper de å være samlet i Norge igjen.

SAMLET PÅ FILIPPINENE: Fra venstre: Anthon, Marie, Christer med Kristin på fanget og Mia helt til høyre. Snart håper de å være samlet i Norge igjen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Haldenseren Christer Sanne har flere ganger fortalt om sin kone Marie, som ble utvist fra Norge. Paret har datteren Kristin sammen og også hun ble med moren til Filipinene.

DEL

Stortinget skal i dag debattere en innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen etter et representantforslag fra Karin Andersen (SV) og Torhild Bransdal (KrF). Forslaget dreier seg om andre reaksjonsformer en utvisning og innreiseforbud ved brudd på utlendingsloven.

Altså mildere reaksjoner enn utvisning. Christers kone ble utvist fordi hun ikke krysset av for at hun hadde barn, da hun jobbet som au pair i Norge.

Dette var hun åpen om både til Christer og myndighetene da de giftet seg.

Ble utvist

Hun fikk også hjelp av UDI til å hente sønnen sin til Norge, men så snudde det og både hun og sønnen Anthon, ble i stedet utvist.

I mellomtida fikk paret datteren Kristin, som er norsk statsborger, men fordi hun bare var en liten baby ble de enige om at det var best at hun ble med mora til Filipinene.

Denne saken snudde livet på hodet for familien, og Christer Sanne håper av hele sitt hjerte at utlendingsloven blir endret, slik at den tar hensyn til barnets beste.

– Vil føles som en seier

– Det vi føles som en seier om dette forslaget går gjennom. Det er kanskje for sent til å hjelpe vår familie, for Kristin, Anthon og Marie vil være tilbake i Norge før loven blir endret. Men da har vi i hvert fall bidratt til å gjøre noe bra situasjonen som kan hjelpe andre i framtida.

– Jeg unner ingen å gå gjennom det vi har gått gjennom. Det er ikke til barnas beste og jeg håper derfor at vi får en lovendring som tar hensyn til barnas beste, kommenterer Christer Sanne.

Familiens situasjon har vært sentral i kampen for å endre utlendingsloven og familiens situasjon er nevnt som et eksempel i komiteens innstilling på hvor urimelig loven slår ut.

Halden-familien nevnt i innstillingen til Stortinget

«Det er flere eksempler på at utvisning rammer familier svært hardt. Ett tilfelle var hvor en person kom til Norge som au pair uten å opplyse om eget barn. Hun ble sammen med en norsk person, og de fikk ett felles barn. På tross av at UDI hadde assistert familien med familiegjenforening med hennes filippinske barn, ble både hun og dette barnet utvist.

Disse medlemmer viser til at det er mange slike tilfeller der det ikke er handlingsalternativer nok i forvaltningen til å ilegge en reaksjon som ivaretar barnets beste. I tilfeller som dette ville det være rimelig og aktuelt med andre reaksjonsformer enn utvisning. Det skal svært tunge og alvorlige grunner til å skille barn fra foreldrene, og dette bør kun benyttes der det er til barnets beste.»

Hele innstillingen kan du lese her.

Selv om de er anonymisert, er det Christer Sanne og hans familie som er beskrevet.

– Tar ikke hensyn til barnas beste

– Jeg er svært spent på debatten og voteringen i Stortinget i dag, innrømmer Sanne, og fortsetter:

– Jeg er ikke stolt av den lovgivingen vi har i Norge i dag. Den tar ikke hensyn til barns beste.

Komiteens flertall, bestående av Ap, Sp, SV og KrF kommer i dag til å fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede og fremme eventuelle forslag om endring av utlendingsloven som gjør det mulig for utlendingsforvaltningen å supplere bruk av utvisning og innreiseforbud med et bredere sett av reaksjonsformer når særlige forhold tilsier det, som hensynet til barns beste

– Skal bli godt å få de tilbake

 

Marie og stesønnen Anthon ble utvist i to år. Perioden er over i oktober i 2018. Da kan Sanne søke om familiegjenforening og få tilbake kona, datteren og stesønnen. Men det er lang behandlingstid og han regner ikke med å få de til Norge før utpå vinteren.

– Men det skal bli godt å få de tilbake slik at vi kan leve som en normal familie igjen, sier han med klump i halsen og tårer i øynene.

Sanne hadde barna Erik og Mia fra et tidligere ekteskap og også de har blitt preget av situasjonen. Da det stormet som verst fikk Erik diagnosen autisme, og stebroren Anthon fra Filipinene var hans aller beste venn.

– Det tok et år før Erik sluttet å gråte om kveldene fordi han savnet Anthon, sier han.

Håper å få feire datterens toårsdag

Lillesøsteren deres, Kristin, vil være 2,5 år gammel før hun får komme til Norge og leve sammen med sine norske søsken.

Christer Sanne har vært flere turer på Filipinene, og også hatt med seg storesøster Mia. Han håper å få til en tur til, før hele familien endelig kan gjenforenes i Halden.

– Håpet er at jeg kan få reist slik at jeg får feiret Kristins toårsdag 3. juli, sier han.

Men først håper han innstillingen går gjennom i Stortinget i dag, slik at andre familier kan slippe å bli splittet på denne måten i framtida.

Det er litt over 200 personer som har blitt utvist med bakgrunn i regelverket for au-pairer og at det ikke er lov å ha barn når man er au-pair i Norge.

– Det betyr at det er veldig mange familier som er tvangsseparert av UDI og UNE. Derfor er det viktig at dagens regelverk blir endret, mener Sanne.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken