– Krevende og spennende hovedrolle

SKUESPILLER: Cecilie Jørstad har hovedrollen i teaterstykket som har premiere på fredag.

SKUESPILLER: Cecilie Jørstad har hovedrollen i teaterstykket som har premiere på fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Cecilie Jørstad fra Halden spiller hovedrollen i Nes Lenseteater sin fjerde forestilling, "Skuddår smeller ikke", ved Glomma i Skiptvet.

DEL

Innleid regissør fra Fredrikstad, Brit Lossius, sørger for å få amatører og profesjonelle skuespillere til å ta publikum med til ei okkupert bygd, til Skiptvet i 1944.

Da folk gjemte seg på en platting i skogen for å danse, da det var hemmeligheter overalt og hjemmefronten ventet på våpen til det endelige slaget om Norge.

– Dette er den største scenen vi har hatt, og med elva som bakteppe er den fryd å spille på, sier styreleder Susan Bos, som også spiller i stykket.

– Mye jobb, men spennende

Cecilie Jørstad har hovedrollen som Kari Folkestad, en 21 år gammel lokal kvinne som får være med mennene på stedet i motstandsarbeidet. Hun viste mot og styrke i dette arbeidet. Stykkets innhold er hentet fra viktige hendelser under krigen.

– Bare det at Kari er dobbelt så ung som meg selv, har vært en utfordrende og spennende reise, sier Jørstad til HA.

– Selv om stykket settes opp i Indre Østfold, vil haldenserne ha utbytte av det likevel?

– Ja, dette er et stykke som angår alle. Det handler om mellommenneskelige relasjoner, om flyktninger og ytringsfrihet i hverdagslivet på et lite sted. Det kunne like så godt skjedd i Tistedal som i Skiptvet, sier Jørstad.

Jørstad er deltidslærer ved dramalinja på Risum og da vi snakker med henne er første skoledag over:

– Det var hyggelig å motta 16 inspirerte teaterspirer på første skoledag. Og så er det flott at det er stor søkning til både drama og musikk i år. Vi har nå 16 elever på begge linjene, og så er det folk som står på venteliste.

– Hva tror du den økte interessen kommer av?

– Vanskelig å si, men det kan komme av at det ikke er så stor usikkerhet med linjene som tidligere. Selv om vi jo ennå ikke vet om dette vil fortsette å åra framover, sier hun.

 

– Viktig for meg

Cecilie Jørstad jobber som frilanser som skuespiller og sier det er viktig for henne å ha slike oppdrag, i tillegg til jobben som lærer.

– Det er farlig å si at noe er viktigere enn annet, men skuespillerjobben har alltid betydd mye for meg, så også nå. Men selvsagt, lærerjobben er også viktig. Der møter jeg spirer som vil fram. Det er inspirerende, sier hun.

Uanmeldt våpenslipp

Det er sendt ut en pressemelding om stykket:

«Fra England skal det komme konteinere med våpen, og gutta på skauen får beskjed via særmeldinger på radio. Særmeldingen for Skiptvet kommer ikke, men brått lander tre tonn våpen i Åmotskauen. 

På en natt må hjemmefronten gjemme alt sammen unna tyskernes oppmerksomhet.

– Stykket handler om stemningen i ei bygd under krigen: mot, mistenksomhet, kjærlighet og motstand, oppsummerer Bos.

Skuespillergruppa i Nes Lenseteater består av 17 amatører fra Indre Østfold og 3 profesjonelle: Edvin Anstensrud og Ella Gyri Groven fra Oslo, begge opprinnelig fra Skiptvet og Cecilie Jørstad fra Halden. 

I tillegg til skuespillerne er Brit Lossius leid inn som profesjonell instruktør. Lossius bor i Fredrikstad og har mange forestillinger bak seg på landets store og små scener. 

Karin Sundvall fra Stockholm har ansvar for scenografi og kostyme. Hun har jobbet i mange bejublede forestillinger og filmer, blant annet den svenske storfilmen «Så som i himmelen» og den norske «Kautokeino-opprøret».

Takker bygda

Dette er Nes Lenseteaters 4. forestilling med utgangspunkt i miljøet rundt den store tømmersorteringslensa i Skiptvet. På det meste var dette en arbeidsplass med nærmere 500 arbeidere. Alle de fire stykkene er skrevet av forfatteren Kristin Lyhmann, som har samlet inn historier fra miljøet i mange år.

Det skal settes opp åtte forestillinger, med spill både fredag, lørdag og søndag kommende og neste helg.

Her ser du når forestillingene går:

Fredag 25.8
Lørdag 26.8
Søndag 27.8
Fredag 1.9
Lørdag 2.9

Fra halvannen time før forestillingen er det «Ælvelangs» med matservering, kaffe og utstillinger.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags