Vi skal ikke tulle med det som gjør Halden unik, nemlig Fredriksten festning og det at Halden er den mest helhetlige empirebyen i Norge. Sporene etter de tre G-ene Nicolai Balthazar Garben, Friedrich Cristopher Gedde og Christian Heinrich Grosch og alle som senere ble inspirert av deres arbeid, skal vi ikke viske ut.

Men vi må samtidig tørre å tenke nytt.

Det er litt synd å registrere at nær hver eneste gang en eiendomsutvikler i Halden lanserer noe nytt, så drar et følelsesladet hylekor raskt fram de største kanonene. Mange både lader og skyter selv før de egentlig vet hva de skyter mot.

Det klareste eksempelet på det fikk vi da ordfører Thor Edquist i etterkant av den siste ukes byutviklingsdebatt lot seg intervjue av HA om temaet. Han svarte helt generelt om boligbygging i Halden og understreket at han ikke ville uttale seg om det mye omtalte prosjektet til Trond Østby på Grønland brygge.

Likevel ble han slaktet av en lang rekke med haldensere i kommentarfeltet på Facebook for å støtte et prosjekt som han ikke en gang hadde uttalt seg om.

Da blir det for mye føleri, og for lite fakta. En slik retning kan ikke styre byutviklingen vår.

Vi som bor i Halden skal være glade for at det er personer og bedrifter som ønsker å være med på å trekke Halden i en moderne retning. Prosjektet på Grønland Brygge er åpenbart kontroversielt på grunn av sin beliggenhet nærme både Fredriksten festning og Immanuels kirke, og det er selvfølgelig ikke sant at Østby ikke har tid til å vente på en omregulering av området. Signalene jeg har oppfattet fra det politiske miljøet i Halden tyder også på at det er uaktuelt å gi en dispensasjon fra sentrumsplanen uten å ta den litt lange, men grundige og skikkelige veien via en omregulering.

Det skal alle berørte parter være glade for. På samme måte som føleri ikke skal styre byens utvikling, skal heller ikke dispensasjoner gjøre det.

Andelen personer med lav inntekt er i Halden høyere enn i resten av Norge. Samtidig er vi inne i en trend med en litt lavere befolkningsvekst enn snittet i både Norge og Østfold, og med dagens utvikling ligger det an til at hele 20,5 prosent av befolkningen i Halden vil være over 70 år i 2040.

Per nå ser det ut til at en ny og moderne jernbanelinje med pendlertid på rundt én time til Oslo står klar først i 2034. Det er hele 17 år til. Men når det skjer, vil Halden åpne seg opp som en mulighet for en rekke ressurssterke, mennesker i et stort arbeidsmarked rundt Oslo. Hvis Halden klarer å tiltrekke seg flere personer i denne gruppen, vil det slå positivt ut i kommuneøkonomien både i form av skatteinntekter fra innflytterne, men også i form av økte overføringer fra staten.

Det vil gi mer penger til skole, helse, kultur, idrett og eldreomsorg i byen vår.

Så er spørsmålene; er takten i boligutviklingen i Halden rask nok til å tiltrekke oss denne gruppen? Har vi nok spennende prosjekter på gang? Utvikler vi byen ved å sørge for at ingenting skiller seg ut fra sjøbodene eller empirebyen?

Jeg tror svaret på alle disse tre spørsmålene dessverre er nei.

Les også

– For høyt på Grønland

Etter mange års utsettelser vedtok kommunestyret i mars i år en ny sentrumsplan. En sentrumsplan som Aps Arve Sigmundstad forrige uke stemplet som en ren bevaringsplan og som ordføreren sa følgende om samme dag da han snakket om at vi må akseptere noen høyere bygninger i Halden sentrum:

«Den planen er noe mange partier har kommet fram til sammen. Noen ville verne mye, noen ville verne lite.»

Med 39,7 prosent av velgerne i ryggen burde Høyre klart å skape flertall rundt en sentrumsplan som ordføreren selv var mer komfortabel med, med mindre han ikke er på linje med sitt eget parti i saken.

Les også

Jens Bakke har så evig rett!

Moss ligger naturlig nok langt foran Halden i jernbanekøen og er allerede en attraktiv kommune å bosette seg i for folk som jobber i det gigantiske arbeidsmarkedet i og rundt Oslo. Tidligere i år presenterte Jan Erik Kristiansen i Höegh Eiendom prosjektet Verket Seaside i lokalavisa. Det inneholder både en massiv boligutbygging, et konferansehotell, en kunstig sydhavsøy og et eget festivalområde.

Les også

Hvem dikterer Haldens utvikling?

Det låter mer oppsiktsvekkende enn Trond Østbys ønske om å bygge tre etasjer høyere enn dagens reguleringsplan tillater på Grønland brygge, ikke sant?

Likevel er det ikke i nærheten av å skape så sterke reaksjoner i Moss.

Jeg ønsker selvfølgelig ikke å skifte ut Halden sentrum med Moss sentrum - på noe som helst vis. Det er en grunn til at vi er stoltere og engasjerte enn mossingene. Men prosjektet i Moss, eller lignende prosjekter i andre byer som om noen år vil ligge i attraktiv pendleravstand til Oslo, bør være til ettertanke for oss.

Jeg er overbevist om at det er mulig å både bevare det som gjør Halden så flott, og bygge, nye attraktive boliger.

Men det blir ikke akkurat lystbetont å foreslå spennende, urbane prosjekter i Halden hvis man blir latterliggjort og sjikanert på Facebook av personer som ikke en gang tar seg bryet med å lese gjennom en nyhetsartikkel før man kommenterer.

Hold det sterke engasjementet varmt, men bytt ut føleriet med fakta - så kan vi spille på lag med dem som vil investere i byen vår. Ikke halshugge dem.