– Dette var kjempegode nyheter. Jeg ble veldig glad og lettet da det endelig falt på plass, sier en smørblid Trond Henriksen til HA.

Skudd for baugen

Planene til Trond Henriksen og Kirkens Bymisjon om etablering av Byparken like ved jernbanen fikk et skudd for baugen da Fylkeskonservatoren ga beskjed om at glass-gjennomgangen og nytt tak ikke var ønskelig. Fylkeskommunens vektla i et brev at minst mulig bør gjøres med det velbevarte eksteriøret på godsbygningen.

Fylkeskommunen mente at taket er eldre og bevaringsverdig, og at skifertaket skulle beholdes for at bygningens historiske referanse til opprinnelig taktekking i miljøet ikke skal forringes. Videre mente de at takvinduer ikke kunne tillates.

Etter hvert viste det seg allikevel at det ikke var skifer på taket, men derimot eternittplater, som består av asbest.

Etter en befaring i Halden la fylkeskommunen seg flat og konkluderte med at de nå kan skifte taktekket til den løsningen de ønsker, i tillegg godkjenner de en justert utgave av glassgjennomgangen.

– Taket ligger på akkurat samme måte som man legger skifertak, så vi var sikre på at det var det som lå der. Men undersøkelser som nå er gjort viser at det er eternitt, og da stiller saken seg helt annerledes, forklarte Hans Börje Jonsson i Viken fylkeskommune.

– Endelig!

Lettelsen hos Trond Henriksen og Kirkens Bymisjon var derfor stor da de fikk grønt lys for å kunne restaurere godsbygningen slik de hadde ønsket, og denne uka sto jubelen i taket på Kafe Møteplassen da de endelig fikk rammetillatelsen tilsendt av kommunen.

– Endelig! Dette har jeg ventet lenge på! Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så glad for å finne asbest, utbryter Henriksen, som nå kan starte arbeidet med å innhente anbud og detaljplanlegge Byparken.

– Det lettet mange kilo fra skuldrene da vi fikk rammetillatelsen og ting endelig falt på plass. Nå er alle fornøyde, både fylkeskommunen, Halden kommune, Fylkeskonservatoren og vi, sier han.

Komplisert prosess

Trond Henriksen innrømmer gjerne at det har vært en interessant og komplisert prosess, og at han har fått utfordret tålmodigheten ved flere anledninger.

– Jeg visste ikke at det var slik det fungerer i byggebransjen. Jeg er ikke vant til til at ting tar så lang tid. Jeg er vant til å gå rett inn i banken og løpe rett ut igjen, ler Henriksen, med en dårlig skjult henvisning til hans heller brokete fortid, før han blir mer alvorlig og forteller at det har vært en lang reise fra drømmen startet for tre år siden.

– Dette har vært veldig lærerikt for meg, og jeg tror faktisk at jeg selv har blitt en mer tålmodig person gjennom denne prosessen.

Målet er at byggingen skal starte til høsten, og at Byparken skal kunne åpne sommeren 2021. Men før det er Henriksen klar på at det er mye arbeid som gjenstår. De har fått inn rundt 10 av de 15 millionene som er estimert prosjektkostnad, og nå skal det skrives søknader til stiftelser, fond og andre støtteordninger som kan fylle luken i budsjettet.

– Vi er også nødt til å finne en finansieringsmodell for Byparken. Vi vet at politikerne heier på prosjektet og vår satsing på ungdommer, og vi håper at den nye Byparken kan være et verktøy for skoleverket. Hindrer vi bare én ungdom fra å havne på skråplanet vil hele byparken være finansiert, minner han oss på.

Håper på frivillighet

Henriksen sier at det som nå skal bygges i Byparken kommer til å utgjøre en stor forskjell for mange mennesker. Han jobber iherdig for at de som faller utenfor skole og samfunnet skal bli fanget opp, og reflekterer over hvordan hans liv kunne ha blitt hvis noen hadde plukket han opp før han havnet på «Plata» med en sprøyte i armen.

– Dette er et unikt prosjekt i Norge og vil være et flaggskip for Kirkens Bymisjon. Strategien til Bymisjonen de neste fem årene er å satse på ungdom, og jeg kan ikke gjenta ofte nok hvor viktig det er å gi et tilbud til de som har utfordringer både på og utenfor skolen. Høyst sannsynlig vil dette også bli enda viktigere etter koronaen.

Planen er at Byparken skal driftes av ungdommen selv, og i tillegg til utlånssentralen og Skattekammeraet, som låner ut diverse utstyr gratis de som måtte ønske, vil en storsal med plass til rundt 300 mennesker være sentral i bygget.

– Vi har allerede fått 37.000 kroner til å forprosjektere lyd, lys og scene. Jeg håper at Byparken skal bli Haldens nye «perle», og at det blir et bygg for hele byen. Derfor håper jeg også at haldensere melder seg frivillig til å bidra på en eller annen måte. Om det er håndverkere som vil bidra med noen arbeidstimer, en bedrift som kan bidra med materialer eller om noen ønsker å gi noen kroner.

– Vi tar imot all den hjelpen vi kan få, smiler Henriksen, nå også byggherre for Haldens største satsing på ungdommen.