- Det er utrolig mye mennesker i dette været. Jeg kan ikke minnes større engasjement i min tid som aktiv tillitsvalgt i LO, sier en strålende fornøyd Ulf Lervik.
Massemønstringen til forsvar for arbeidsmiljøloven var et samarbeid mellom arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og UNIO.
Han mener oppslutningen klart viser at folk oppfatter endringene i arbeidsmiljøoven som usosiale.
Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i YS, Arve Sigmundstad, var en av dem som holdt appell.
Dere er fantastiske
Sigmundstad er for øvrig også varaordførerkandidat for Ap.
- Regnet høljer ned og vi er mellom 1.000 og 1.500 mennesker her i dag. Dere er helt fantastiske, åpner han sin appell med.
I likhet med de andre som holdt appell. Kirsti Rørmy fra fagforbundet og Inger Synnøve Brännvall, poengterer han at halvannen million nordmenn reiser seg til forsvar for arbeidsmiljøloven.
- Det er vår lov. Det er greit for oss voksne som har fast jobb her. Men disse barna skal også ut i arbeidslivet og fortjener den samme sikkerheten som vi har med et regulert arbeidsliv, sier han og peker på barna sine.
Historieløst og ansvarsløst
- Norsk arbeids og samfunnsliv har klart seg gjennom alle de siste års kriser, omstillinger og endringer - det norske arbeidslivet fungerer godt med dagens modeller. Å endre noe så viktig, noe som fungerer, og som har gitt oss et av verdens beste samfunn å leve i, uten å utrede konsekvensene;
Det er ansvarsløst, det er kunnskapsløst og det er historieløst, fortsetter han.
Han mener Stortinget ikka kan unngå å legge merke til onsdagens massemønstring over hele Norge.
- Vår vernesko
Inger Synnøve Brännvall fra UNIO og Norges sykepleierforbund understreker at politi, sykepleiere og andre turnusarbeidere må være på jobb døgnet rundt og jobber etter unntaksreglene i arbeidsmiljøloven. Hun mener det fortsatt må være unntaket og ikke gjøres til en regel for alle.
- Gode arbeidstidsordninger er turnusarbeidernes vernesko. For at de skal passe, er vi helt avhengig av en god arbeidsmiljølov. Arbeidsmiljøloven er og skal være en vernelov. Nå er det opp til oss å verne loven. Derfor streiker vi i dag, sier hun i sin apell.
Også hun mener at Stortinget må sette en stopper for endringene i arbeidsmiljøloven.
Og hun adresserer kritikken rett til arbeidsministeren:
- Eriksson skyver enkelte grupper foran seg i sitt forsvar for dårlige endringsforslag. Han sier han har reist land og strand rundt og lyttet til ansatte som lengter etter langvakter og mer søndagsjobbing, sier hun.
- Jeg kan skrive under på at det ikke er sykepleierne som har bedt om å få jobbe oftere enn hver tredje helg. Men nå har Eriksson plutselig sluttet å lytte, sier hun til latter fra tilhørerne.
Blå tråd
Kirsti Rørmyr fra fagforbundet, og ordførerkandidat fra Ap, sier hun ser en blå tråd i regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.
- Det er mer makt til arbeidsgiverne og mindre til arbeidstakerne, fastslår hun.
Hun mener bestemt at endringene ikke vil føre til et mer fleksibelt arbeidsliv.
- Det er frekt å kalle dette en reform for større fleksibilitet og frihet for den enkelte. Det er det stikk motsatte, mener hun.
Hun poengterer at endringene vil ramme kvinner ekstra hardt og avslutter med at fagbevegelsen skal vinne denne kampen.
Solidaritet
Etter appellene og underholdning fra Håvard Dahle var Ulf Torben Redi fra LO Halden svært fornøyd.
- Jeg var redd uværet skulle ødelegge for oss, men fikk nesten en tåre i øyekroken når jeg så hvor mange mennekser som kom. Vi vet dessuten at flere bedrifter ikke kan stenge helt og at det derfor kunne vært enda flere her. Dette vsier at solidariteten lever, avslutter en litt rørt LO-leder.