Halden Arbeiderparti er i full oppløsning mindre enn en uke før kommunevalget. Nachspielet etter medlemsmøtet i kantina på Risum ungdomsskole mandag kveld sporet fullstendig av. Aldri før har fraksjonene i lokalpartiet vært tydeligere. Aldri før har konsekvensene av splittelsen vært større.

Partileder Kirsti Brække Myrli har meldt seg ut av Halden Arbeiderparti og kan dermed ikke lenger være leder. Kommunestyregruppa går samlet inn for å gi blaffen i medlemsmøtets flertallsvedtak om å utsette Os-vedtaket til etter valget, og be om at det utarbeides en ny reguleringsplan. Vi kan vanskelig se at noen i dagens kommunestyregruppe kan ha noen framtid i partiet.

Les også: Trekker seg som leder i Halden Arbeiderparti (+)

Klokka 17.30 i ettermiddag samles kommunestyret i Folkets Hus. Etter alle solemerker å dømme vil utbryterne i form av Aps kommunestyregruppe sørge for at det da blir et klart flertall for å vedta Os-prosjektet. Det innebærer at den gamle skolen blir revet, at det skal bygges en helt ny 1.-10-skole, og at det kommer allbrukshall og basishall på Os. Det er tillyst et demonstrasjonstog før kommunestyremøtet. Med den stemningen som nå råder rundt prosjektet i Halden, går det mot en usedvanlig stri kveld for Aps representanter.

Det kan enkelt hevdes at Aps kommunestyregruppe nå opptrer svært illojalt – og udemokratisk, selvom både Brække Myrli og Sigmundstad hevder at de har gjort alt etter boka i hele prosessen. At handlingsmåten er totalt uakseptabel. De vil ikke forholde seg til at de som mindretall på et suverent medlemsmøte har tapt. Gruppe- leder Arve Sigmundstad argumenterer med at han vil fullføre kontrakten han føler han har med velgerne, og at han vil barnas beste. Det er mulig han føler seg overbevist om det, men uansett hvordan man snur og vender på det opptrer han illojalt mot flertallet i sitt eget parti. Det får konsekvenser. Arve Sigmundstads dager i Halden Ap er talte. Det samme gjelder resten av kommunestyregruppa.

Samtidig er saken mer komplisert enn som så. Konflikten bunner i fraksjoneringen i partiet. Fram til nominasjonsmøtet i november i fjor ble det snakket og skrevet om «Gamle Ap» og «Nye Ap». På nominasjonsmøtet ble det tydelig at en tredje fraksjon nå er kommet på banen – «Helt nye Ap». Og det er også tydelig at «Gamle Ap» og «Helt nye Ap» har funnet sammen. Det var «de gamles» støtte som sørget for at Linn Laupsa ble ordførerkandidat, og de to fraksjonene har også gått sammen i mobiliseringen som sørget for flertall for at Ap ønsker å utsette reguleringsplanen for Os-prosjektet. Kommunestyregruppas revolt er deres siste handling i Halden Arbeiderparti. De gjør sortie med et smell!

Les også: Her fulgte vi møtet om Os-prosjektet i Halden Ap (+)

Det er mindre enn en uke til valget. Hvilke konsekvenser får dette for Aps valgresultat? Det er lett å tenke at dette er fullstendig ødeleggende. At velgerne vil vende Halden Arbeiderparti ryggen fordi tilliten fullstendig har brutt sammen. Samtidig kan en også tenke seg at motstanderne av Os-prosjektet ser at den nye kommunestyregruppa som skal styre partiets politikk de neste fire årene står for noe annet i den ene saken som har overskygget alt annet det siste året. Det kan med andre slå ut begge veier.

Kirsti Brække Myrli har med tilsynelatende stoisk ro forsøkt å åpne og samle Halden Arbeiderparti de siste årene. Det første har hun klart. Det andre har hun så til de grader mislyktes med. Lokalpartiet er helt ødelagt av interne maktkamper. Nestlederen og ferskingen Helge Bergseth Bangsmoen er en viktig del av «Helt Nye Ap». Han overtar nå stafettpinnen. Internt er bunnpunktet nå nådd. Det kan rett og slett ikke bli verre for Halden Arbeiderparti.

Nachspielet på Risum får store konsekvenser. Ingen i kommunestyregruppa hørte på det gode og velmente rådet at det er lurt å gå hjem når festen er slutt.

Og på mandag er det valg. Halden Ap har gjort det vanskelig for seg selv.