– Det var her det hele startet

1: Dette hullet er nedgangen til kanalene under Bucuresti der gatebarna bodde. Det var med disse barna H2H og Tom Andreassen begynte sitt arbeid. I dag bor det bare voksne i akkurat dette hullet.

1: Dette hullet er nedgangen til kanalene under Bucuresti der gatebarna bodde. Det var med disse barna H2H og Tom Andreassen begynte sitt arbeid. I dag bor det bare voksne i akkurat dette hullet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«Tom, Tom!» Uteliggeren kommer springende og kaster seg om halsen på Tom Andreassen. Gjensynet er tårevått.

DEL

Det var her på utsiden jernbanestasjonen Gara de Nord i Bucuresti historien om Tom Andreassen og hans lille, men betydningsfulle, hjelpeorganisasjon Hand 2 Hand (H2H) startet i år 2000.

Hull i bakken

Like bortenfor der vi treffer uteliggeren, er hullet ned i bakken hvor de såkalte «kloakkbarna» bodde i sin tid. Det var en rekke reportasjer og dokumentarer om disse limsniffende barna på norske tv-kanaler.

Bildetekst

Bildetekst

HJERTELIG GJENSYN: En uteligger kjenner igjen Tom Andreassen og kaster seg over han i ren glede.

Det var med disse barna Tom Andreassen startet sitt arbeid.

– Men få for all del med at det på ingen måte var kloakkbarn. Det er et medieskapt og feilaktig uttrykk. For det første fortjener ingen barn å bli kalt for kloakkbarn, for det andre så bodde de ikke i kloakken. Alle kanalene under Bucuresti er varmekanaler som brukes til sentralfyring. Det er ikke kloakk, forteller han.

Omfavnelse

Uteliggeren henger i en heftig omfavnelse rundt Andreassen under hele intervjuet. Han er vokst opp på barnehjemmet Liv og Lys, som H2H har vært involvert i.

I det hele tatt er det helt forbløffende å se hvor mange i Bucurestis underverden som kjenner Andreassen.

Han er kanskje den eneste utenforstående som kan bevege seg trygt ned i disse kanalene.

Tom klemmer alle. Han blåser i om de er møkkete og illeluktende. Klemmene er alltid hjertelige. Det er ikke tilfeldig.

Sett, hørt, rørt

– Man kan snakke om Maslovs pyramide hvor basisbehovene er mat, vann og et sted å bo. Jeg mener vi har seks behov. Alle mennesker trenger i tillegg å bli sett, hørt og rørt. Det er noe jeg har holdt flere foredrag om, forteller han.

Og haldenseren ser og hører og han rører folk med sine varme klemmer.
Noe annet som kjennetegner H2H og Tom Andreassen er buttons med påskriften «Smil-det er smittsomt!».

Bidrar med smil

Flere av menneskene vi treffer beskriver rumenere som et litt deprimert folkeslag og sier at haldenseren hjelper de til å smile. Og det er mang en uteligger eller barnehjemsbarn som går rundt med buttonen «Smil-det er smittsomt» i Bucuresti.'

Midt oppe i all nød og elendighet er nemlig Tom Andreassen en smilende gladgutt, og han sørger for et smil der omgivelsene ellers kan være grå, triste og trøstesløse.

H2H er ingen stor organisasjon. Og har heller ingen ambisjoner om å bli så store. Men det de bidrar med er stort for mange.

Barnehjem og prosjekter

– Vi er involvert i fire barnehjem og sju-åtte ulike enkeltprosjekter. Vi har ingen ambisjoner om å vokse oss så mye større heller. Men midlene og støtten vi har fått i det siste gjør at vi kan får realisert noen av de planene vi har litt raskere, forteller han.

Mange frivillige

Under HAs besøk i Romania får vi treffe en rekke frivillige som hjelper H2H og vi er også med noen av dem ut på oppdrag.

– Det er svært viktig for meg at dere får treffe de frivillige. Det er viktig at folk får se at rumenerne selv også endelig begynner å våkne opp og tar ansvar, understreker Tom Andreassen.

En av de frivillige er Dana Cristescu som er direktør i Prom'Art og blant annet driver med artistformidling.

– Min jobb er å hjelpe til med eventer og skaffe publisitet, forteller hun.
Cristescu har sørget for at H2H har vært på alle de største tv-kanalene i Romania, og det på de aller mest populære tv-showene.

Nyter stor respekt

En annen frivillig vi treffer er advokaten Cristina Liciu, som hjelper H2H med alt juridisk.

– Det å hjelpe H2H gratis var ingen rasjonell beslutning. Vi advokater tar betalt for alt. Til og med et smil. Men Tom Andreassen har forandret mitt syn på ting og jeg har stor respekt for den jobben han gjør. Det er en stor glede å kunne gi noe tilbake til dem, sier advokaten.

En annen viktig frivillig er Bogdan Biersa.

– Han fikser alt som kan fikses og også en del som egentlig ikke kan fikses. Han har et enormt nettverk, forteller Andreassen.

– Egentlig gjør jeg ikke så mye, sier Bogdan selv, men HA erfarer under sitt besøk at han har en finger med i det meste.

I tillegg er det en rekke andre frivillige og H2H har også fått sin første ansatte, Alexandra Radescu, i halv stilling.

– Er det noe jeg er stolt av så er det nettverket vi har bygget opp, sier Tom Andreassen.

Les flere sterke historier fra Romania i dagens papiravis og på nett søndag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken