Gå til sidens hovedinnhold

Bruken av sørstatsflagg er forkastelig, pinlig og historieløs

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MENINGER Reaksjonene etter innleggene om sørstatsflaggets eksistens i Halden har ikke latt vente på seg. Selv satt jeg med et ferdigskrevet leserinnlegg, da Tom kom meg i forkjøpet. Og flere har kommet til bordet. Og godt er det, denne blåsten må det nemlig flere til for å stå i.

Jeg er ikke en som vanligvis leser kommentarfelt. Denne gangen lot jeg meg imidlertid friste, for hva mener egentlig Ola Dunk om bruken av sørstatsflagg?

Og det er her jeg angrer. Det viser seg at Ola Dunk mener en hel del. Med klump i halsen og kvalme leste jeg kommentarfeltet til noen av HA sine siste saker. Det har nådd et nytt bunnnivå. Man skal ikke lese lenge før man blir skikkelig skikkelig mørkeredd. Kommentarer som «la oss slippe dette krenkehysteriet», «alt takket Black lives matter» og «jeg hater det flagget (prideflagget)» er noen av eksemplene. De faktiske tilfellene er mange flere. Det begynner å bli stygt. Noen drar til og med ytringsfrihetens kort. Motsvarene er heldigvis ikke fraværende. Likevel er det vanskelig å huske de gode kommentarene blant hat, aggresjon og ren dumskap.

Det jeg lurer på er: hvorfor blir hvite privilegerte folk støtt av at byens (mest sannsynligvis) majoritet reagerer på bruken av et flagg forbundet med rasisme og slaveri? Hvordan kan dette feiltolkes? I store deler av verden er dette flagget blitt blant symbol nummer én (etter hakekorset) på rasisme og hvit overmakt. Da hjelper det ikke at et lite bilmiljø i Halden mener det står for frihet, familieliv og sørstatskultur. Det er rett og slett feil. Haldens lille bilmiljø eier nemlig ikke opphavet eller historien bak dette flagget. Bruken av sørstatsflagg er forkastelig, pinlig og historieløs.

Dette handler ikke om ytringsfrihet. Det handler ikke om generasjon krenka. Det handler om menneskerettigheter, antirasisme og samhold.

Så til deg i ræggerbil prydet med sørstatsflagg: Tenk deg nøye om neste gang du kjører rundt med dette. Det handler faktisk ikke om deg og dine følelser til et flagg. Det handler om så veldig mye mer. Og det er på tide at også du tar et oppgjør med det.

Kommentarer til denne saken