Gå til sidens hovedinnhold

Brexit gir flere arbeidsplasser i Halden

Storbritannia har gått ut av EU. Hvorfor gir det flere arbeidsplasser i Halden?

Ved Dover, som er en av Englands mest trafikkerte grensepunkter, står det lange køer med vogntog som skal tolldeklarere varene sine.

Etter at Storbritannia gikk ut av EU ved nyttår har virkningene av nytt regelverk nå slått til for fullt.

I Halden skal KGH nå ansette ni personer som skal bistå engelskmennene med å få fart på sakene på grensa.

Enorm etterspørsel

Det er beregnet at behovet i Storbritannia kommer til å være på 350 millioner tolldeklarasjoner i året. Titusenvis av personer ansettes for å håndtere dette, men i tillegg skal KGH bistå med kunnskap, kompetanse og effektive løsninger.

Midt i alt dette står Thor Edquist, Key Account Manager og dermed bindeledd mellom kunder og operation, og han er begeistret over at kontoret i Halden skal hjelpe til med Brexit-køene.

- Det er en enorm etterspørsel i Storbritannia etter toll-tjenester. Dette er helt nytt etter at de gikk ut av EU, så her er det mye spennende som skjer framover, sier han fornøyd.

I Halden skal de ansette ni personer som skal jobbe dedikert med toll-tjenester i Storbritannia. KGH har allerede etablert slike kontorer i Strömstad og Göteborg, et i Tyskland og et i Nederland i tillegg til 100 nyansettelser i sitt engelske firma.

- Vi har allerede ekspedert våre første engelske dokumenter her i Halden.

Rask grensepassering

Edquist snakker om den unike kompetansen som finnes hos KGH i Halden, om hvor vant de er med å finne gode og effektive løsninger for deklarasjon på grensa og hvor dyktige medarbeiderne er.

Nå skal kunnskapen overføres til Storbritannia.

- Vi vet hva som skal til for å få til en rask grensepassering. Det er viktig med effektivitet og god service. Ofte er det ting som haster, sier han.

Selv om Brexit-konsekvensene melder seg for fullt trykk på grensepasseringene og behovet for toll-tjenester akkurat nå er det ikke et behov som kommer til å bli mindre eller forsvinne.

Edquist er helt sikker på at Halden-teamet som skal jobbe har muligheter til å vokse med tiden, da de kommer til å få mye å gjøre i lang, lang tid framover.

- Dette blir i aller høyeste grad en internasjonal jobb med høyt tempo og mange spennende saker. Regelverket endrer seg ofte så her må man holde seg oppdatert. Ansettelsene vi gjør nå er i et langsiktig perspektiv, dette behovet kommer ikke til å forsvinne, slår han fast.

Kommentarer til denne saken