Mat fra Midtøsten drar busslaster til Svinesund hver helg

UNG BUTIKKSJEF: Butikksjef Brwa Rada(23) har drevet butikken BR Food AB på Svinesund siden han var 21 år gammel. Totalt har han jobbet der i fem år. Her står han i kassa og ekspederer en kunde.

UNG BUTIKKSJEF: Butikksjef Brwa Rada(23) har drevet butikken BR Food AB på Svinesund siden han var 21 år gammel. Totalt har han jobbet der i fem år. Her står han i kassa og ekspederer en kunde. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

BR Food AB på Svinesund samarbeider med busselskap for å hjelpe handlekunder uten bil til butikken.

DEL

Busser i rekke og rad står parkert utenfor butikken til Brwa Rada (23) lørdag formiddag. Ivrige handlende går inn og ut av butikken med fulle handlevogner.

Inne i butikken er det kø til alle kassene, og ved en av de står Rada selv og ekspederer kundene sine.

Ble eier av butikken da han var 21

Brwa Rada har jobbet i BR Food AB i fem år, men de to siste årene har han selv eid forretningen. Da han tok over driften var han kun 21 år.

Rada forteller at selv før han ble butikkeier hadde han mye ansvar.

– Jeg kunne håndtere butikken på egen hånd ganske lenge før jeg selv ble eier, sier Rada.

Han er utdannet elektriker men så raskt at det ikke var hans framtid, han har også studert noe økonomi.

TRAVELT: Slik ser en helt normal lørdag ut i BR Food AB

TRAVELT: Slik ser en helt normal lørdag ut i BR Food AB Foto:

Selger mest halalkjøtt

– Jeg er selv muslim, og har mye erfaringer i det området. Det er ikke mange butikker med det samme sortimentet som oss, det tjener vi på, forteller Rada.

– Vi har mange varer her fra land som Libanon, Palestina, Irak, Polen, Irland og Romania, fortsetter han.

– Det vi selger mest i butikken er nok kjøtt, men det er mange andre populære tørrvarer også. Alt kjøtt som selges her er halal-slaktet og sertifisert, sier Rada.

LANG KØ: Køene strakk seg langt bak i butikken lørdag formiddag

LANG KØ: Køene strakk seg langt bak i butikken lørdag formiddag Foto:

Butikken er nærme grensen til Norge, og det er mange handlende kunder som kommer fra Norge.

– I løpet av en lørdag kommer det mange folk. Sist helg hadde vi over 1200 handlekunder innom her, men de tallene varierer noe når det er ferie og lignende, legger han til.

Mange etnisiteter blant kundene

Rada selv har innvandret fra Irak og har bodd i Sverige siden 1999, da var han seks år. Han selv synes han har blitt tatt godt imot.

– I butikken merker jeg at vi blir svært godt tatt imot. Vi har mange muslimske kunder, men det er en god del ikke-muslimske også. De som kommer hit og handler som ikke er muslimer, er ofte svært nysgjerrige. De vil snakke mye, og spør om en hel del. Jeg liker godt å snakke, så jeg svarer mer enn gjerne på alt, forteller Rada fornøyd.

Han snakker flytende svensk og norsk, og gjør seg godt forstått av alle kundene sine. I kassen lørdag formiddag snakker han gjerne tre ulike språk mens han jobber seg igjennom køen fram mot kassen.

MANGE BUSSER: I løpet av helga kommer det mange busslaster med mennesker som kommer til Svinesund for å handle på BR Foods AB.

MANGE BUSSER: I løpet av helga kommer det mange busslaster med mennesker som kommer til Svinesund for å handle på BR Foods AB. Foto:

Leier busser som går fra Oslo til Svinesund

– Mine framtidsplaner for butikken er å få et godt systematisk system som gjør at den kan vokse. Jeg vil gjerne utvide etter hvert, kanskje bygge på butikken. Men det skal være enkelt, og vi har ikke tenkt til å flytte til Nordby, forteller Rada.

Bussene som kommer til butikken hver uke gjør mye for butikken som ligger innerst i Svinesund.

– Bussene kommer helt fra Oslo og hit. Det har vært et godt samarbeid mellom busselskap, meg og andre her for å få ordnet at bussene kommer hit. Det kommer mange i egne biler hit også, men bussene er en bonus, sier Rada.

– Grunnen til at jeg mener det er viktig å leie disse bussene er at jeg vil kunne bemøte kunder som ikke kommer seg hit på egen hånd. Vi vil yte all service vi kan, og vi har en hel del faste kunder blant dem som velger å ta buss. Det pleier å komme tre som vi leier hit på lørdagene, og ellers enhver hverdag, fortsetter han.

KUN HALALKJØTT: Alt kjøtt som selges i butikken er Halal-slaktet

KUN HALALKJØTT: Alt kjøtt som selges i butikken er Halal-slaktet Foto:

Ønsker tilbakemeldinger fra kunder

Rada påpeker at det er viktig for han å høre hva hans kunder mener om forretningen og servicen.

– Skjer det noe, eller noen er misfornøyde med noe, så vil jeg veldig gjerne at folk sier fra. Alle tips gjør at vi kan bli bedre, sier han.

Selv sier Rada at han kommer til å jobbe i butikken i mange år til, fordi han trives godt.

– Det er veldig fritt å jobbe i butikk føler jeg. Jeg klarer ikke å sitte stille for lenge, jeg har for mye energi til det. Derfor passer en slik jobb veldig bra for meg. Tida går fort når man har mye å gjøre, ler han før han tar fatt på neste kunne i kassa.

Dagligvareforretningen  BR Food AB har spesialisert seg på matvarer fra balkan og midøsten. Hver helg kommer det opp til seks busslaster med folk som vil handle.

Dagligvareforretningen BR Food AB har spesialisert seg på matvarer fra balkan og midøsten. Hver helg kommer det opp til seks busslaster med folk som vil handle. Foto:

Artikkeltags