Han tar likevel sterkt avstand fra at noen omtaler det som «betongklosser».

Les også: Haldens nye bydel vekker reaksjoner

Les også: Slik ser de for seg Haldens nye bydel

Fasader i tre

– Vi har fra første stund vært opptatt av Haldens historie. Den er en treby i et trefylke. Det gjenspeiler også husene. De får fasader av tre, slår han fast.

– I tillegg har vi tatt for oss de minste kvartalene i de eldre bydelene av Halden og brukt dem som målestokk for hvordan husene plasseres i forhold til hverandre.

I grunnflate blir det som to eneboliger ved siden av hverandre på 300 kvadratmeter, sier han.

Bildeserie

undefined

 

Firkantede «kasser»

En del av kritikken har også gått på formen på boligene. «Firkantede kasser» er en av karakteristikkene.

– Både Tyska og Hollenderen er områder litt utenfor Halden sentrum, og da følte vi at det i 2015 måtte være mulig å gå litt andre veier enn i resten av byen.

Vår erfaring viser at folk i dag er mer åpne for moderne arkitektur enn tidligere, og at det særlig gjelder de som ønsker å kjøpe bolig. De vil heller ha lyse og moderne leiligheter enn «å koke på et gammelt kjøttben», sier han.
 

Ikke bare negativt

Roald peker også på at kommentarene på HAs nettsider ikke bare er negative.

– Mange er også positive til de planene vi har lagt fram, og det går også fram av avstemningen HA hadde på sin hjemmeside. Der var over 46 prosent positive til prosjektet, sier Roald.

Les også: - Jeg kunne godt tenke meg å bo på "nye" Tyska

Han synes dessuten det er positivt at Tyska-prosjektet vekker engasjement.

«Gjennomsiktig»

– Slik vi ser det er prosjektet mye mer enn bygningene. Vi flytter trafikken under jorda, og vi ønsker å planlegge et transparent boligområde.

Med det mener vi at ei bred hovedgate sørger for innsyn til sjøen, og denne «gjennomsiktigheten» forsterkes av tverrgater, sier Roald.