– Vi opplever dette som en utmattelsesteknikk. Det er som å kjempe mot en vegg hele tiden, sier Ulf og Kjersti Lundberg til Halden Arbeiderblad.

Fra drøm til mareritt

Juni 2011 kjøpte de det de trodde var drømmehuset på Brekkerød. Etter kort tid viste det seg at huset var ubeboelig.

Ekteparet hadde kjøpt boligkjøperforsikring fra Help, men etter en kamp mot sitt eget forsikringsselskap i over to år, måtte de gi opp Help og engasjere egen advokat, Hammervoll Pind.

De fikk hevet kjøpet på to og en halv måned, men Help nekter inntil videre å dekke hele regningen.

Les også: Drømmehus ble mareritt

Vil advare andre mot bløffen

HA møter ekteparet i bedriften deres Sørpower parts på Johan Stangs plass ved Skippergata.  I juni har det gått fire år siden kampen startet. Overfor HA lovet administrerende direktør Johan Dolven i Help i fjor høst at ekteparet skulle få nettopp, hjelp.

– Kunden skal ikke lide. De har rett til å gå til en ekstern advokat, sa Dolven.

Men ekteparet Lundberg føler fortsatt at de lider.

– Nå vil vi advare alle andre mot å kjøpe en slik forsikring. Vi har opplevd det som en falsk trygghet. En ren bløff, sier Ulf Lundberg.

– Det er utrolig at Help ikke tar en så stor og alvorlig sak mer seriøst, fortsetter kona Kjersti.

Syk av kampen

De to driver delefirmaet i Halden sentrum sammen, men det siste året har ikke Kjersti maktet å jobbe fullt.

– Jeg er delvis sykmeldt på grunn av denne saken, sier Kjersti Lundberg.

Saken har vært tøff for dem begge, men de ønsker ikke å framstå som ofre i lokalavisa si.

Fokuset er kampen for rettferdighet.

Ny runde i retten

Og snart venter en ny rettsrunde i ekteparets lange kamp. I juni skal en ankesak opp i Borgartings lagmannsrett i Oslo. Først når den er over, vet ekteparet hva som skjer med de ubetalte advokatregningene.

Første gangen Halden Arbeiderblad intervjuet Help innrømmet de at de «ikke kunne være bekjent av måten de har opptrådt på i denne saken».

Men da de ble bedt om å presisere hva de faktisk hadde gjort feil, innrømmet de bare én feil i forbindelse med en sending av papirer til tingretten.

Trekker lovnad

Når HA intervjuer direktør Dolven i dag, går selskapet igjen tilbake på noe de har sagt.

I høst forsøkte de å få ekteparet Lundberg til å undertegne på en kontrakt der de vendte seg mot sin egen advokat. Ekteparet oppfattet at de ble forsøkt presset til å lyve.

Da HA tok opp saken i fjor høst, lovet Dolven at Help skulle ta kampen mot ekteparets nye advokat Hammervoll Pind, som Help mener har vært grådig i sin fakturering til ekteparet. Nå har selskapet ombestemt seg.

Ekteparet Lundberg må ta den kampen selv dersom de ikke får full støtte i lagmannsretten i juni.

– Vi kommer til å dekke det som lagmannsretten fastsetter er rimelige advokatutgifter, sier Johan Dolven i Help.

Må gå til sak selv

Dersom lagmannsretten bare idømmer motparten å dekke deler av advokatutgiftene til ekteparet, må de selv eventuelt gå til sak mot sin egen advokat, som de opplever at kom inn og reddet dem da Help i deres øyne sviktet.

– Kunden kan bestride advokatens fakturaer og be Advokatforeningens disiplinærutvalg ta stilling til kravet, sier Dolven.
Fakturaene til ekteparets advokat har forfalt for lenge siden, men enn så lenge blir de ikke innkrevet.

Nå må de leve i uvissheten i minst et halvt år til.

– Vi var sikre på at 2014 skulle være året der vi ble ferdig med denne saken. Nå tør vi ikke håpe på at det løser seg i løpet av 2015 en gang, sier ekteparet.

Dette er saken om Brekkerødveien 26

  • Mai 2011 kjøper ekteparet Kjersti og Ulf Lundberg Brekkerødveien 26 for 4,35 millioner kroner.
  • Bare en måned senere oppdaget de fukt i et vindu og ettersom månedene gikk ballet det på seg. Til slutt var huset ubeboelig.
  • I to og et halvt år følte ekteparet at de måtte kjempe mot sitt eget forsikringsselskap, som ikke klarte å heve kjøpet.
  • Vinteren 2014 ga de opp Help og engasjerte Hammervoll Pind som fikk hevet kjøpet i løpet av to måneder.
  • August 2014 behandlet Halden tingrett erstatningsspørsmålet. Motparten var selgers forsikringsselskap NCL. Retten fastsatte dagens verdi av huset til 5,6 millioner, og idømte motparten å dekke 570.000 av 1.070.000 i advokatutgifter.
  • NCL har anket saken til lagmannsretten på grunn av saksomkostningene, og ekteparet fordi de mener verdien av huset er satt for lav.