Bengt Kristiansen fra Eiendomsmegler1, står klar i oppkjørselen med prospekter. Han tror det kan komme mange på visning denne mandagen.

Boligen på Kokkhaugen har en prisantydning på 1.690.000 kroner.

Mange på visning

– Det er få hus ute på markedet og kjøperne har lite å velge i. Vi er nå inne i en periode hvor det kommer mange på visning, sier Bengt Kristiansen.

Til tross for få objekter til salgs synes ikke Kristiansen at kjøperne har blitt mindre bevisst på hva de ønsker seg.

– Jeg opplever ikke at det kjøpes kun for å kjøpe. Folk er bevisste på hva de ønsker, sier Kristiansen.

Drømmer om å eie

To av de som har tatt turen på visning er June Hansen og Andreas Buckholm Pettersen. De er ute etter å kjøpe sin første bolig.

– Etter å ha leid i mange år hadde det vært fint å få kjøpt noe eget, sier Hansen.

Det er den første visningen paret er på.

– Vi har fulgt med på markedet lenge, og ser at det kan bli vanskelig for oss slik markedet er nå, sier Buckholm Pettersen.

Blir for dyrt

Etter visning er det unge paret overbevist.

– En slik tomannsbolig hadde vært et ideelt førstehjem for oss. Leieinntektene hadde kommet godt med, og vi hadde fått kjenne på hvordan det er å eie, sier paret.

De er ikke redde for å slenge seg inn i en budrunde, men tror de kommer til kort dersom budene fortsetter å gå så høyt som de har gjort nylig.

Har kanskje for høye krav

Bengt Kristiansen tror fortsatt det er fullt mulig også for unge kjøpere å skaffe seg bolig i Halden.

– I mine 15 år som eiendomsmegler har jeg aldri sett at unge har hatt store problemer med å komme inn på boligmarkedet. I hvert fall ikke i byer som Halden, sier Kristiansen.

Men han opplever at mange unge kanskje har for høye krav.

– De er vant til en viss standard hjemmefra, og har forventninger som blir vanskelig å innfri med budsjettet de har, sier Kristiansen.

"Rettferdig pris"

HA har tidligere skrevet om eiendommer som har blitt solgt langt over takst i Halden.

Eiendomsmegler Bengt Kristiansen ønsker at boliger blir solgt til en "rettferdig" pris, både for kjøper og selger.

– Det er ikke et mål i seg selv at boliger skal selges mange hundre tusen over takst, men det er markedet som bestemmer, sier Kristiansen.

Krav til egenkapital

Banksjef Morten Christoffersen i Nordea ser at det kan være en utfordring for unge å komme inn på boligmarkedet.

Fra og med 1.juli i år kom forskriften som gjør at alle lånetakere må ha 15 % av lånesummen i egenkapital før et lån i det hele tatt kan innvilges. Dette gjelder alle banker som låner ut penger til boligkjøp.

Christoffersen tror dette er med på å gjøre det vanskelig for unge å få lån.

– Tidligere hadde bankene mulighet til å gjøre en skjønnsmessig vurdering i forhold til egenandel i hver enkelt sak, men denne forskriften hindrer oss i å gjøre dette nå, sier banksjef i Nordea, Morten Christoffersen.

– Begynn sparingen tidlig

Dersom man ikke har nok i egenkapital, kan foreldre eller andre stille realkausjon. Det vil si at man tar sikkerhet i deres bolig for å dekke kravet.

Men det er ikke alle som er så heldige, og til dem har Christoffersen kun ett tips, og det er å begynne å spare så tidlig som mulig.

– Jo mer egenkapital man har, jo høyere lån kan man få, såfremt man har betjeningsevne, sier Christoffersen.