Gå til sidens hovedinnhold

Blogger-presset

Artikkelen er over 6 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klokka er 22 en vanlig hverdagskveld i Halden. En ungdomsskolelærer er i ferd med å ta kvelden da en mamma til en av elevene hennes ringer.

Barnet hennes gråter seg i søvn. Forventningspresset om å lykkes på skolen og på alle andre områder er for stort, forteller den frustrerte moren til læreren.

Dette er en faktisk hendelse fra Halden i 2014.

I høst har Halden Arbeiderblad satt fokus på det å være ung i Halden i dag.

Vi har både fortalt om mobbing og utfordring med sosiale medier, om skjønnhetspress som fører til at en rekke unge haldensere fyller leppene sine med kunstige stoffer for å få dem til å virke fyldigere. Og vi har publisert resultatene fra den store elevundersøkelsen som viser at to av ti elever i ungdomsskolen og den videregående skolen i Halden er ensomme.

Ungdomstiden har gjennom alle tider vært en krevende tid. Det er en kamp om å passe inn, om å være populær og om å finne seg selv.

Men da jeg vokste opp på 90-tallet var forbildene våre fjerne superstjerner som noen hang plakater av på jente- eller gutterommet og som man i beste fall kunne komme tett innpå sammen med tusenvis av andre på en stor konsert i Oslo spektrum eller på Valle Hovin.

I dag er forbildene bare et klikk unna på Facebook eller på Instagram. Og mange av dem er i tillegg helt «vanlige» jenter som blogger om mote, hverdagsliv og skjønnhet i en salig blanding.

Forbildene er bloggere som bor i Norge og handler i de samme klesbutikkene.

Som presenterer en glorifisert virkelighet og som i mange tilfeller har endret på sitt eget utseende gjennom plastisk kirurgi. Jeg kjenner en rekke lærere i Halden-skolen og i det de forteller er det mye av det samme som går igjen.

Ungdommen har aldri vært mindre rampete, men forventningspresset en rekke av dem legger på seg selv blir så stort at flere forteller om stresshodepiner og symptomer om utbrenthet.

I flere timer hver dag er oppmerksomheten rettet inn i mobiltelefonen. Om dagen avbrytes de til stadighet i leksearbeiet av pling fra telefonen og de vekkes på nettene av likes og kommentarer på det siste Instagram-bildet de postet.

- Foreldrene tør ikke sette grenser i frykt for at de skal havne utenfor. Nesten alle tar opp dette på samtaler, forteller en annen lærer i Halden-skolen.

Også vi voksne som er aktive på sosiale medier har utfordringer med å være til stede her og nå.

Denne uken tar de fleste av oss juleferie. I hvert fall i noen dager.

Kanskje er den viktigste julegaven både foreldre og ungdom kan gi til hverandre å legge bort mobilen helt i lengre perioder. Spille en runde med Monopol uten å legge ut et bilde på Instagram av at dere gjør det.

Sitte i pysjen å se Disneys jul på TV uten å dele det på Facebook.

Det blir sikkert litt færre likes av det. Men hvem har vondt av det?

Kommentarer til denne saken