Gå til sidens hovedinnhold

Blåfargen falmer i Halden

Artikkelen er over 2 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under valget i 2015 farget Høyre den gamle røde bastionen Halden knallblå. Partiet fikk 39.6 prosent av stemmene, og ble byens desidert største parti. De gode økonomiske resultatene posisjonen har fått til siden den gang har gjort at vi har følt oss rimelig sikre på at de vil få velgernes tillit sammen med sine samarbeidspartnere for fire nye år. Ikke minst fordi Arbeiderpartiet har vært preget av indre stridigheter.

Resultatene i HAs partibarometer, utført av byrået Sentio, gjør at vi ikke føler oss like sikre lenger. Her gir velgerne Thor Edquist og co. en real smekk. En tilbakegang på 6.4 prosentpoeng for det største posisjonspartiet er betydelig. Hvis dette resultatet blir identisk med valget om snaut et halvt år, vil Høyre miste to mandater i kommunestyret. Når så i tillegg KrF mister et mandat, så blør posisjonen kraftig. Det er opposisjonspartiene Rødt, SV og Pensjonistpartiet som vinner disse tre mandatene.

Det betyr at hvis vi legger dagens blokker i kommunestyret til grunn, så vil de ikke lenger ha flertall. Posisjonen er avhengig av Frps tre mandater. Når vi så vet hvilket anstrengt forhold Frp og Høyre i Halden har til hverandre, så tror vi det skal mye til.

BAKGRUNN: Se hele partibarometeret i et regneark her

Det koster å sitte med makta i åtte år. Begrepet «regjeringsslitasje» er velkjent, og det har slått inn her. Ordfører Thor Edquist er fullstendig klar over dette selv, og gir uttrykk for det overfor HA. Høyre har med andre ord en solid jobb å gjøre fram mot valget.

Partibarometeret bør også virke som en skikkelig motivasjonsfaktor for opposisjonen. Rødt og SV går kraftig fram, og Ap fikk ikke like mye juling som de nok hadde fryktet etter det interne bråket. Særlig ikke når vi vet at målingen ble tatt opp like etter det turbulente årsmøtet i Halden Ap. Vi tror de røde partiene i Halden nå kommer til å brette opp ermene skikkelig.

Og ingen har vel noe imot et spennende valg!?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.