– La mobilen være under kjøring

Vær obs: Mange bilister har for lite fokus på veien når de kjører bil. – Det skal vært lite til før det skjer en ulykke, sier trafikkansvarlig Magne Jamissen i Halden-politiet. Han oppfordrer folk til å stoppe og kjøre inn på en parkeringsplass, hvis de må bruke mobiltelefonen.

Vær obs: Mange bilister har for lite fokus på veien når de kjører bil. – Det skal vært lite til før det skjer en ulykke, sier trafikkansvarlig Magne Jamissen i Halden-politiet. Han oppfordrer folk til å stoppe og kjøre inn på en parkeringsplass, hvis de må bruke mobiltelefonen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Denne henstillingen kommer fra Magne Jamissen i Halden-politiet.

DEL

Jamissen er trafikkansvarlig for blant annet atferdskontroller, hvor bilførere ofte blir stoppet for mobilbruk under kjøring.

– Hvis du må bruke mobilen, så kjør til siden på nærmeste plass og parker bilen for å ta samtaler eller svare på tekstmeldinger, sier han.

Politiet ser deg

Politiet har med jevne mellomrom atferdskontroller hvor bilførere som bruker mobiltelefon under kjøring, oppdages av en observasjonspost. Deretter vinkes de inn til en egnet plass etter posten.

– Observasjonsposten rapporterer kun de tilfellene som er 100 prosent sikre for enhver betjening av mobilens funksjoner. Det gjelder ikke bare å holde mobilen til øret, men vi ser også bilførere som enten leser eller skriver meldinger, sier Magne Jamissen.

For definisjonen er klar. Bilførere må ikke bruke mobiltelefon under kjøring, hvis det ikke er et godkjent håndfri-system.

– Vi opplever at bilførere ikke har sett godt synlige observasjonsposter når de blir stoppet. Det viser hvor lite oppmerksomme de kan være, sier han.

Bot på 1300 kroner

I en kontroll i forrige uke ble det skrevet ut forelegg til 11 bilførere av 100 kontrollerte.

– Hva er reaksjonen til de som blir stoppet?

– De fleste godtar et forelegg på 1300 kroner og gjør opp på stedet. Svært få nekter for at de har brukt telefonen. Det er sjelden det blir anmeldelse. Noen sier spøkefullt at det ble en dyr telefonsamtale, svarer han.

Særlig mye ved skolestart

Trafikkoordinator Ola Nøkleby Evensen i Østfold politidistrikt opplyser at hittil i år er det per juni skrevet ut 692 forenklede forelegg til bilførere for bruk av mobiltelefon under kjøring i Østfold-trafikken.

– I hele 2014 sendte politiet ut 1607 forenklede forelegg og i 2013 var det 1439 bilførere som ble observert med mobiltelefonen til øret. Tallene kan ikke sammenlignes fullt ut med hensyn til økning eller nedgang ettersom kontrollene er aktivitetsbasert. Det hender politiet må innstille kontroller på grunn av andre oppdrag, eller i perioder har kapasitet til å foreta flere kontroller, sier Nøkleby Evensen.

– Et eksempel er høsten i forbindelse med skolestart. Nå og utover observerer og tar politiet flest med mobiltelefon under kjøring, sier Nøkleby Evensen.

Ulykkene øker

I en ny undersøkelse gjort av analyseselskapet YouGov for Trygg Trafikk og Gjensidige svarer 21 prosent av sjåførene i Østfold at de tidvis kjører bil og snakker i mobilen uten håndfri betjening. 12 prosent svarer at de skriver eller leser på mobilen bak rattet.

– Det er ikke bare fysisk mobilbruk som er farlig, men også uoppmerksomhet i forbindelse med blant annet GPS kan skape farlige situasjoner. Vi vet ikke alltid om det er mobilbruk som skyldes lettere ulykker, mens utforkjøring og singelulykker uten forklarlig grunn øker, sier Ola Nøkleby Evensen.

– Ja, det er mange uforklarlige ulykker. UP-sjefen har uttalt at nordmenn kolliderer mer en før, og at det trolig skyldes økt mobilbruk. Kjører man i 90 kilometer i timen, så er det 25 meter i sekundet, tillegger Magne Jamissen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken